Господин Вълчев, с избирането Ви за генерален директор на БТА

...
Господин Вълчев, с избирането Ви за генерален директор на БТА
Коментари Харесай

Нашата основна роля е да бъдем помощник на медиите

Господин Вълчев, с избирането Ви за общоприет шеф на Българска телеграфна агенция обявихте, че внасяте трансформира в закона за организацията, с цел да стане тя безвъзмездна. А за какво през 2011 година, когато тогавашният й шеф Максим Минчев ви предложения да работите по нейния закон, не лансирахте сходна концепция?

Тогава от Министерството на финансите упорстваха Българска телеграфна агенция да се самодоиздържа. Нашият план беше за отваряне на организацията – още тогава и Максим Минчев търсеше сходно решение, само че, за жалост, то съвпадаше с следващата икономическа рецесия в света, онази от 2009-та, траяла и през 2011 година. Отделно, тогава медийната среда бе друга – осведомителните организации опитваха да бъдат платени - да продават излъчванията си. В този конкурентен пазар имаше частни ползи, изцяло законни, които желаеха Българска телеграфна агенция да е платена, с цел да не се явява свободен съперник, на всичкото от горната страна финансиран от страната. Третият фактор, който не мога да скрия, е, че тогава в самата Българска телеграфна агенция заплатите бяха извънредно ниски и платеният достъп до организацията бе метод сътрудниците да получат в допълнение материално стимулиране. Тези три фактора бяха извънредно мощни, поради което не успяхме да се преборим с Максим Минчев за свободно прилагане на информацията.

Казвате „ преборите “ – като на битка ли гледате кандидатирането си за общоприет шеф?

Честно казано идването ми тук не бе елементарно решение за мен - и в персонален, и в професионален проект. Но виждам на него като на дотъкмяване на към този момент стартирана работа – и моя, и на самия Максим Минчев. Него, когато го избираха през 2017 година, той приказва пред Комисията по културата и медиите, че би трябвало да се мисли за отваряне на Агенцията и че това е спор освен в България, само че и на открито. Както знаете, Максим Минчев бе началник на няколко интернационалните организации, в това число и от международен мащаб. Убеден съм, че към този момент няма по какъв начин информацията да бъде „ заключвана “ и да се желае хората, с чиито налози Българска телеграфна агенция се устоя, да заплащат за нея. Това ми наподобява на практиките в организацията от това време – през 30-те години се е издавал бюлетин единствено за царя, след това единствено за Тодор Живков... Но през днешния ден цар би трябвало да бъдат всички българи! Демократичната ни Конституция споделя, че на всеки би трябвало да му бъде обезпечено приемането на информация.

Това през днешния ден го обезпечават и всички частни медии...

Да, само че нито Дарик радио, където работех преди, нито вестник „ БАНКЕРЪ “ са длъжни да обезпечават информацията от публичен интерес. Да – и двете медии демонстрират благосклонност и когато го вършат, се оправят добре. Само че би трябвало да има един стожер, който да им оказва помощ. А в случай че те решат, че към този момент няма да го вършат и стартират да предават единствено занимателни вести, то тогава е добре да има едно място, откъдето всеки жител да може да се осведоми.

Замисляли ли сте се, че с държавно финансиране Българска телеграфна агенция ще се трансформира в некоректен съперник?

Не си го представям по този начин. Макар че си давам сметка – ето и вие към този момент сте в интернет, и държавно финансираната Българска телеграфна агенция ще е непрестанно с вас на пистата за съревнование. Да, това няма да бъде почтено. Но си представям нещо друго - Българска телеграфна агенция да бъде платформа с хиляди информации всеки ден, които вие - с вашия професионализъм – ще подредите по значимост, ще комбинирате, анализирате и ще намерите хората, които да разясняват. Това е роля, в която Българска телеграфна агенция няма по какъв начин да ви замести, тъй като нейната съществена роля е да бъде асистент на медиите.

Вече има ли реакция от тези уеб сайтове и организации, които са си предплатили абонамента?

Първо, измененията не са признати, второ – ще бъде очакван временен интервал. Ще бъда почтен - и аз, като правист, си представях, че три дни след обнародването в Държавен вестник, Законът ще влезе в действие и с едно копче Българска телеграфна агенция ще стане със свободен достъп. Само че това значи повече консуматори, за които би трябвало механически да се подготвим. Ако политиците одобряват смяната, ние сме заложили в едногодишен период от влизането й в действие, Българска телеграфна агенция да организира публични поръчки – да усили сървърите си, да усъвършенства систематичните си връзки, уеб страницата си. Така че, в случай че имам някакво малко отчаяние, то е, че смяната няма да стане за три дни. Но тези клиенти, които са си предплатили, те няма да изгубят нищо. Всъщност, истината е, че всички заплащат месец за месец. И в деня, в който кажем, че Българска телеграфна агенция е със свободен достъп, идващия месец никой няма да заплати. Има няколко по-дългосрочни контракта, които също в границите на тази година, до момента в който се вкарва системата за свободен достъп, ще изтекат.

Изчислили ли сте какъв брой ще ви коства обновяването?

В момента се вършат такива калкулации, които ще бъдат показани на Министерството на финансите, само че става дума за техническо съоръжение за към половин милион лв., в които ще влезе и възобновяване на наличната техника, тъй като не мисля, че е редно във „ Вътрешна информация “ 12 индивида да работят на личните си преносими компютри. Това не е толкоз огромна сума, само че с нея, българската страна ще купи същински вести за всички български медии, в това число и за вас. Вие сте образец за издание, което е аналитично, и съм уверен, че страната посредством Българска телеграфна агенция може да ви помогне да вършиме разбори, в това число, в които да я критикувате.

Смятате ли, че откакто въведете свободния достъп, рекламодателите ще се усилят?

Имах съмнения дали въобще в Закона за Българска телеграфна агенция да не й бъде неразрешено да прави реклама. Все отново одобрих причини, че за избран вид действия на Агенцията, които са свързани с културни политики – като списание „ ЛИК “, като мултимедийната зала, където работи Георги Лозанов, и която Максим Минчев искаше да развие като културен център - рекламата не би трябвало да бъде спирана. Същото се отнася и до Световните срещи на българските медии, които Българска телеграфна агенция провежда. От друга страна съм песимистичен дали един уебсайт, който е по-скоро поток на информация, ще бъде толкоз забавен за рекламодателите, отвън главните му целеви групи – самите медии. Но това, което разгласих, че ще повеждам като политика, е обвързвано с това, че е неуместно в пресклубовете, в това число и в националния, до логото на Българска телеграфна агенция от всички страни да стоят плочици с най-различни рекламки. Да, в Българска телеграфна агенция всички са доста признателни на рекламодателите, тъй като без тях през годините Агенцията нямаше да може да се устоя. Сега, откакто виждам воля в българската страна да се спре практиката с това малко дофинансиране, мисля, че идва моментът тези рекламки да бъдат махнати. За това Българска телеграфна агенция няма да връща пари, а единствено ще спре да подписва нови контракти.

Какъв ще е новият Ви бюджет?

Това също се уговаря с Министерството на финансите, само че сметките за Българска телеграфна агенция са ясни – 1.5 милиона е бил приходът на Агенцията в друга от COVID-годината. Сега е 1.2 милиона. „ Паднахме “ с 300 хиляди, тъй като медиите, както българските, по този начин и тези по света, нямат пари да заплащат. Прибавихме към това най-малко половин милион, който е необходим за техническото съоръжение. Иска ми се да подобрим платените излъчвания и да договорим някакво освобождение от тях със международните организации, само че това ще са диалози, които занапред предстоят. Необходими са и вложения в архива, само че зависи какви ще са опциите на България.

Ще следите ли дали политиците си съблюдават обещанията, като следите датите, за които са оповестили, че нещо ще бъде осъществено?

Трябва да видя дали това се е правело. Но ми давате концепция - вижте какъв брой е хубаво човек да си приказва с сътрудници. Да се прави един check, по-точно „ инспекция “. Ето, с цел да не се позволява моята неточност, в Българска телеграфна агенция мислим и за стажантска стратегия, в която вместо британските думи, които първо ни хрумват, да можем да се научим да търсим българските еквиваленти.

Разговора води Теодора Георгиева

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР