Господин Петров, с какво най-запомнящо се събитие, факт или процес

...
Господин Петров, с какво най-запомнящо се събитие, факт или процес
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров: Приключихме важни проекти, стартираме нови

Господин Петров, с какво най-запомнящо се събитие, факт или развой ще се запомни 2018 година в историята на Директива за птиците РАО?
От позиция на стратегическо достижение 2018 година е интервалът, в който затворихме софтуерно кръга от уреди и системи, които са доста значими за целия цикъл на извеждане от употреба на блокове 1-4. Приключихме два съществени плана, към които години наред възникваха разнообразни наследени проблеми. Ще запомним това, че през предходната година заработиха Съоръжението за плазмено изгаряне и Цехът за понижаване на размерите и дезактивация на материали от извеждането. Пак през изтеклата година към своя край на практика доближи и различен значителен план – 3 D сканирането на Контролирана зона (КЗ), което е насочна точка за по-нататъшните ни дейности там.

Нека напомним, че при започване на предходната година в свое изявление Вие прогнозирахте: „ 2018-та е решаваща за основни проекти”. Да разбираме ли, че поетият ангажимент е изпълнен?
Да, мога умерено да заявя, че задачите бяха реализирани, плануваното – свършено. В допълнение желая да отбележа и напредъка в построяването на Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХ РАО). В края на изтеклата година на площадка „ Радиана” е положен първият бетон. Върху фундамента ще стъпят административни и други помощни здания. Вторият значителен факт е, че в навечерието на Нова година успяхме да приемем работния план на НХ РАО, което разрешава да бъде преодоляно известно закъснение в графика на построяването. Забавянето породи вследствие на някои установени несъответствия в устойчивостта на незначителен сектор от терена, който беше подложен на спомагателни проучвания и сондажи. Направихме нужните разбори, към този момент имаме техническо решение на проблема и продължаваме напред. Ще компенсираме времето точно с съществуването на утвърден работен план, в който са планувани инструкции и за най-малките елементи. Така се обезпечава фронт за работа на строителите, фиксира се отговорност и се основава опция за прогноза на периоди. След приемането на работния план, в случай че в хода на дейностите се наложат несъществени промени, те ще бъдат напълно ангажимент на проектантите.

Поуките от миналата година?
Направихме лични кардинални заключения във връзка с оптимизация на дейностите. Смятам, че допуснахме някои несъответствия в устрема си да съблюдаваме безусловно периодите. В някои случаи това е официално достижение. Поуката е, че, изключително при по-сложните процеси, периодите не трябва да се извършват „ на всяка цена”, преждевременно. Трябва да се търси рационалният компромис сред планувания период и качеството на плана или активността. И този извод пристигна от действителността, ще бъда прям – създадохме си един-два механически казуса, за които анализът сподели, че е било належащо повече време за теоретико-практическо образование на експертите, навлизащи в работа с нови технологии, които изискват задълбочени знания по физика, химия, математика. Ще поправяме в бъдеще времето за подготовка на личния състав. Така че „ ще бързаме бавно”.

Какво е значимо да се свърши през 2019 година?
Предстои да бъдат предпазени лицензионните условия за активността на Специализираното отделение „ Постоянно вместилище за РАО – Нови хан”, както и на част от техническите решения за новите уреди в Козлодуй. Вече се работи по въпроса, с цел да може да изпълняваме отговорностите си по ръководство на РАО в цялостно сходство с националното законодателство и под контрола на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР).
Вторият приоритет, по който също към този момент има първи стъпки, е въвеждане на нов устав и преструктуриране на личния състав за повишение на успеваемостта на звената при осъществяване на дилемите. В тази връзка се планува придвижване на експерти от едни браншове към други. Това, прочее, при нас е непрестанен развой, в това число заради условията на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) – знаете, че посредством тази институция се обезпечават възнагражденията от МФ „ Козлодуй” на личния състав, ангажиран в извеждането от употреба. Логиката на тези условия е в динамичността на работа – едни действия се изчерпват и преустановяват, поражда нужда от други.
През 2019 година продължаваме с стадиите на създаване на НХ РАО – друго основно направление в активността на Директива за птиците РАО. На първо място би трябвало да се укрепи секторът на площадка „ Радиана”, за който загатнах, посредством особено фундиране. Тази интервенция ще даде опция по-късно доста експедитивно да се отлее льосо-циментовата възглавница, върху която действително ще се изградят клетките на хранилището. Вътрешните пътища на площадката към този момент са прокарани в главната си част, остават довършителни асфалтни покривки, само че те са планувани откакто приключат работа тежките машини. Искам да почертая, че в този момент, при започване на тази година, сме напълно съсредоточени върху това да „ стъпим” на здрава основа, един от най-важните моменти в построяването на НХ РАО. Имаме настройка даже да допуснем известни отклонения от периодите, това е обяснимо при подобен комплициран план, само че да създадем основите безкомпромисно от позиция на надеждност и сигурност. Имаме експертен капацитет за това, веселя се, че екипът на плана – нашите експерти, надзорът, авторският контрол, строителите, работят синхронизирано и отговорно, намират навреме механически решения тогава, когато се постанова.

Очевидно „ наливането на основите” на това неповторимо оборудване изисква доста управнически и експертен запас?
Да, по този начин е, само че паралелно с това във фокуса на вниманието ни през актуалната година ще бъде и от дълго време планувана рационализация на линиите в Специализирано отделение „ РАО – Козлодуй”. Очаква се в края на месец март пакетът планова документи да бъде утвърден на механически съвет на Директива за птиците РАО, след което да бъде импортиран в АЯР за утвърждение. Проектът ще се финансира напълно от МФ „ Козлодуй” и разходът е утвърден от донорите.
През тази година започваме действителното създаване на два нови обекта, за които предварителната документална подготовка към този момент завърши – има определени реализатори, в най-скоро време ще приемем и работните планове. Тези два плана също се финансират със средства на европейските донори посредством Европейска банка за възстановяване и развитие. Ще започват дейностите за основаване на Цех за направа на стомано-бетонни контейнери за пакетиране на кондиционирани РАО и на Информационен център по извеждане от употреба.
Имаме и друга сериозна упоритост – да стартираме план 35, който се отнася за планиране и осъществяване на нова електрозахранваща инфраструктура и нова инфраструктура за зареждане с флуиди за АЕЦ „ Козлодуй” и Директива за птиците РАО. Това в общи линии са главните планове, по които Директива за птиците РАО ще работи през 2019 година

А какво да чакаме в процеса на извеждане от употреба на спрените нуклеарни мощности?
По проекта за извеждане от употреба имаме твърдо стихотворец ангажимент пред донорите до края на месец август т. година напълно да завърши демонтажът на оборудванията и машините, подлежащи на ремонт, в Машинна зала. Ще бъдат непокътнати и претрасирани само поддържащите постройката системи.
Предстои да съсредоточим доста повече старания в Контролирана зона. Там през 2018 година бе демонтирано към 200 тона съоръжение, а за тази година ще се стремим към двойно по-голямо количество. За задачата ще пренасочим част от експертите, които ще приключат работата си в Машинна зала, към дейностите в КЗ. Започваме и процедура за закупуване на специфични уреди за ремонт на реактора и приреакторните системи.

Има ли към този момент решение какво ще се случи с реакторите?
Това е въпрос на различен план – за идея и метод на реализация. Но ние към този момент имаме визия за това – обсъдихме я на механически съвет през предходната година и ще я обявим като техническо задание за планиране на процеса и дейностите по него. Виждането ни е оборудванията да бъдат нарязани на място. Тези елементи, които подлежат на ликвидиране да бъдат дезактивирани и след това освободени от надзор, а тези, за които се окаже невероятно, ще се складират в реакторното поделение на 3-4 блок, което евентуално ще подготвим за краткотрайно вместилище за сходни боклуци.

През настъпилата година Директива за птиците РАО ще означи 15 години от основаването си. Как оценявате за себе си този факт?
За себе си… Може да звучи малко парадоксално, само че това, на което се научих през тези години посредством това, през което преминахме, е да мисля и работя не като себе си, а като екипа, с който работя. Научих се повече да прослушвам хората, да вниквам в техните причини, а не да последвам единствено личните си хрумвания и прочувствени от време на време решения. Това е скъп опит. Горд съм, че виждам в обособените екипи, в обособените звена на Директива за птиците РАО сходен мироглед за нещата. Има доста виновни хора, които увличат останалите, има ядра, на които може да се разчита. Много се веселя, че с годините последователно беше преодолян един синдром, назовавам го спора „ всеки против всички и всичко”. Днес Предприятието е напълно друга по вътрешния си темперамент организация – с положителни фрагменти, с ефикасна подчиненост, с плавна промяна на поколенията експерти. Навлязоха доста младежи – това ме прави задоволен и спокоен, че е обезпечена последователност за бъдещето. В последна сметка това е главният смисъл, когато разсъждаваме за годишнини – да се запазят и развият достиженията, да се запазят знанията и екипността.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР