- Господин Драгнев, този ноемвриTotalSportFitness&Squashнавършва 15 години.С какво ще запомните

...
- Господин Драгнев, този ноемвриTotalSportFitness&Squashнавършва 15 години.С какво ще запомните
Коментари Харесай

Тотал Спорт празнува 15 години със съхранен дух и нови идеи

- Господин Драгнев, този ноември TotalSportFitness& Squashнавършва 15 години.С какво ще запомните основаването на клуба?

- ClubTotalFitness&Squashбеше първият огромен мултифункционален състезателен клуб в България. Разположен е на 3000 кв. м повърхност. Когато го създадохме през 2003 година, най-големите клубове бяха „ Спортес “ – Славия, на повърхност към 800 квадрата, и„ Атама “, доста прочут бранди сега, който тогава се намираше в хотел „ Кемпински Зографски “ и заемаше 260 кв. м., 10 пъти по-малко от „ Тотал Спорт “.

Идеята се зародивъв Виена, където живях 6 години.Именно там получих навика да вървя във фитнес клуб, възпламених се и започнах да играя скуош. Затова скуошът беше наложителен, когато взехме решение да създадем състезателен клуб в Пловдив с тогавашния ми съучастник Милен Кекеманов. Той е индивидът, който даде доста сила за конверсията на тази постройка откъм строително-ремонтни работи и организация на труда. По това време в България имаше три скуош корта. Единият бе известният „ Изи клуб “ до блок 9 в софийския квартал „ Дървеница “. Вторият беше изработен от французи в Гранд хотел Варна, а третият се намираше в Хасково, откъдето в действителност потегля традицията на скуоша и бадминтона в България. Там открихме първия си инструктор – Станимир, който продължава и до ден сегашен да играе скуош.

- Колко време работихте по плана?

- Проектът като реализация ни лиши няколко месеца. От февруари до края на декември бяхме изцяло подготвени. Първото занимание в „ Тотал Спорт “ се случи на 10 ноември. То беше по аеробика с незабравимия треньор Таня Лулчева, която към този момент не е измежду нас, само че в действителност е постоянно с нас. Два дни по-късно се организира и първото занимание по йога с Лана. Тогава имахме и мъж йога инструктор, той беше първенец по йога. На 26 или 27 ноември успяхме да пуснем втория етаж, където е ситуиран фитнесът. В началото на декември отворихме и самите скуош кортове в пространството на първия етаж.

- Изненадахте ли пловдивчани с тази изцяло нова за града идея? И то във времена, когато спортът към момента не се беше трансформирал във значима част от живота им...

- За времето си „ Тотал Спорт “ беше нещо извънредно необичайно и неясно. В тези години множеството хора смятаха, че фитнесът е боди билдинг, а бодибилдингс са едни огромни анаболни чудовища с големи мускули, които наподобяват ужасно и жалко. А ние бяхме посланици на западния свят, който свързваше фитнеса с общата кондиция на тялото. Отне време тази визия да бъде припозната и възприета от пловдивчани. Другата огромна оригиналност бе, че хората видяха една постройка, някогашен тютюнев склад, която продължаваше да мирише на мокър тютюн, а в това време беше претърпяла преработка и се беше трансформирала в нещо напълно ненадейно, като вътре в нея имаше много смели за времето си дизайнерски решения. Тук държа да отбележа името на Лина Зайкова, създател на интериора. Днес, 15 години по-късно, тя ни подари прелестна нова визия на бара и рецепцията.

Конверсията на постройката по това време беше обвързвана с оставянето на открит бетон, разкриването на тухлената зидария, която е скъпа. Тя е на цели 90 години. Всяка тухла тежи повече от 5 кг – все едно е правена от порцелан. Това бяха неща, които хората бяха виждали по филмите, само че им беше необичайно да възприемат. Имали сме забавни въпроси като: Кога ще слагате окачения таван? Разбира се, това отмина с времето. „ Тотал Спорт ” стартира да набира височина, да бъде издирван.

- Стана съвременен – едно определение, от което постоянно сте бягали. Защо?

-Това, че клубът стана съвременен, беше нож с две остриета. Появи се преграда у много хора, които желаеха да бъдат наши клиенти, само че не можеха да се пречупят, тъй като мислеха, че е прекомерно скъпо, прекомерно лъскаво, че има мутри и мутреси. Но това в никакъв случай в 15-годишния цикъл на „ Тотал Спорт “ не е било правилно. Да, имало е такива детайли, само че те не са доминирали в общата атмосфера и просвета на клуба. А може би през днешния ден „ Тотал Спорт “ е това, което е, точно с помощта на обстоятелството, че постоянно сме следвали тази линия. Не сме търсили хора, които да имат наложително доста висок приход или пък да паркират скъпи коли пред клуба. Вярно е, че най-богатите пловдивчани са ни били клиенти, преди да си изградят лични имения с частни фитнеси. Даже и в този момент поддържаме другарски връзки с тях. Но те самите в никакъв случай не са проявявали непотребни искания, не са показали състояние и благоприятни условия.

- Не смятате ли, че с доста от концепциите си изпреварвате времето?

- Интересното е, че във времето е имало вариации върху концепцията „ Тотал Спорт “. Много ни се искаше да имаме ресторант за здравословно хранене и го направихме. Самият аз принесох тази концепция като опит от Виена, тъй като там нямаше нищо по-хубаво от това след скуош да седнем с другари, да пием по 1-2 бири и да хапнем нещо вкусно. Разбира се, тук се постарахме да предложим здравословно меню. Но по това време у нас здравословният метод на хранене не беше мощна наклонност, тя занапред пристъпваше. Имали сме и други забавни хрумвания. С Лусиана Амада, която преподаваше айкидо в „ Тотал Спорт “, предложихме същинско автентично японско суши. Правили сме съботни брънчове. Всички тези хрумвания бяха сполучливи, просто към момента не им беше пристигнало времето. Затова ги запазихме за по-късно. Някои от тях, свързани с храненето, ще се случат още през 2019-а.

- С какво в никакъв случай не сте правили взаимни отстъпки?

-Опитваме се постоянно да поддържаме баланс сред другите спортни занимания, които предлагаме. Знаем чудесно какво търси и предлага пазарът, всяка година посещаваме огромните спорти изложби по света. Същевременно обаче постоянно сме бягали от прекомерно модерните неща. Търсили сме тези занимания, които са тествани и сигурно във времето няма да дадат отрицателен резултат върху здравето на хората, няма да им докарат разтежения, контузии, проблеми със ставите, сухожилията, връзките. Това са въпроси, по които постоянно доста сме разсъждавали. И защото при нас чак такава научна експертиза няма, сме ги коментирали с Катедрата по спортна медицина в Медицинския университет и с специалисти от Националната спортна академия.

Нещо, на което постоянно сме държали, е да имаме допустимо най-хубавите инструктори. Случвало се е да желаеме да пуснем избрани занимания, които се търсят,и 2 години да не можем да откриемверния треньор.

Имали сме концепция да пуснем в допълнение развито СПА на подземния етаж, само че все още считаме, че това ще пристигна малко допълнително даже на пловдивчанина, който по принцип е по-лежерен от софиянеца и разполага с повече време, най-малкото тъй като не му се постанова да пътува повече от час в запушване до работа. Според нас е изцяло задоволително да поспортуваш час-час и нещо, а по-късно да се социализираш половин час до 40 минути на чаша протеин, а за какво не и на чаша вино с някаква закуска, подобаваща за метода, по който се храниш. Винаги сме държали да бъдем клуб. Тази наша упоритост се затвърди във времето и се усеща от хората, които идват тук. Разбира се, не сме клуб с годишни клубни такси, със специфичен банкет и така нататък – това са невъзможни неща за България. Но клубната атмосфера в действителност е тази, при която хората се усещат като другари – както между тях, по този начин и във връзка с треньорите и личния състав.

- За тези 15 години през „ Тотал Спорт “ са минали над 25 900 души, което е неповторимо достижение.

-Стремим се атмосферата в клуба да е все едно си в къща. Да дойдеш зимата, тъй като е прелестно, да изпиеш чаша вино, да се видиш с другари. Поддържаме тази атмосфера и дух. Имаме проекти за идващите 7-8 години...

- Ще издадете ли някои от тях?

-Засега ще ги запазим в загадка. Но нещата ще бъдат доста забавни, без да изневеряваме на духа си и, несъмнено, в подтекста на събитията, които в идващите години ще се случат в Тютюневото градче. Минахме през голямо затруднение с огромният пожар през 2016 година – едно тестване, което съвсем ни унищожи, само че в последна сметка ни направи по-силни. Преживяхме го, екипът си остана, сплоти се още повече, реализирахме доста забавни хрумвания, направихме поправки. Това прекарване към този момент е зад тила ни и единствено фениксът, който сме нарисували като графит на втория етаж пред фитнес залата, ни припомня за него. Гледаме единствено напред.

Гергана Тонева, шеф на „ Тотал Спорт “:

Работата в клуба ме въодушевява и зарежда

Тотал Спорт заема доста значимо място в моя живот, както и в живота на множеството от сътрудниците ми - инструктори и чиновници. Идвайки всяка заран към клуба,всеки от нас идва не просто " на работа ", а във втория си дом, където прекарваме даже повече време, в сравнение с със фамилиите си.

Работата в клуба ме въодушевява и зарежда всеки ден, тъй като ние вършим по този начин, че посещавайки ни, клиентите да се усещат щастливи, разтоварени от всекидневието си, заредени с сила и положително въодушевление.

Да работиш с доста хора не всеки път е елементарно, несъмнено, само че когато имаш мощен екип зад тила си и необикновен подстрекател като Валентин Драгнев, приемаш компликациите като провокации и форма за израстване на по-високо равнище.

Лана Петкова, йога инструктор в „ Тотал Спорт “:

Хора в рецесия откриват нов живот

Цяло потомство бебета йоги порасна за 15-те години „ Тотал Спорт “. Първата ми бременна ученичка в този момент идва с щерка си, която е към този момент млада девойка. Толкова бебета се родиха, толкоз деца израснахаи се трансфораха в младежи, възпитани в традицията на качествения всеобщ спорт.

За 15 години няма нито един треньор в Пловдив по пилатес, йога или аеробика, който не е минал през нашите групи. Лично аз съм подготвила голям брой преподаватели. Някои от тях идват „ да крадат “ в положителния смисъл на думата. Това доста ме радва. Винаги наблягам, че нямам съперници, имам възпитаници, другари и сътрудници. Така се отнасям към всеки, дръзнал да преподава йога или пилатес.

Изключително мъчно е да поддържаш всекидневно интереса към всяко едно занятие. Но ние съумяваме. През залата за йога и пилатес са минали 15 000 души за година. За 15 години ние създадохме нещо извънредно скъпо. Междувременно толкоз доста фитнеси и центрове с прелестни условия отвориха порти. И все пак при нас е цялостно.

В тези стени е скъпа историята, скъп е духът. И това, че в годините успяхме да се наложим като най-висока класа на всеобщия спорт.

Между стените на Тотал Спорт приключих второто си висше обучение, приключих 3 магистратури и в този момент съм докторант. Методът „ Ланетика “ се разви точно тук. Най-възрастният ми възпитаник – господин Димитър, е на 75 години; най-малките са 2-3-годишни деца. Радостно е, че хора, които претърпяват личностни рецесии - загуба на близки, тежки заболявания и интервенции, идват при нас и намират себе си, откриват нов живот, нова хубост.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР