Горната прекрасна снимка беше заснета от камерата CaSSIS на руско-европейската

...
Горната прекрасна снимка беше заснета от камерата CaSSIS на руско-европейската
Коментари Харесай

Руско-европейската роботизирана станция ЕкзоМарс засне Южния полюс на Марс

Горната прелестна фотография беше снимана от камерата CaSSIS на руско-европейската автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” на 13-ти май 2018 година

Полюсите на Марс имат големи ледени шапки, които мощно припомнят на земните полярни шапки в Гренландия и Антарктика. Тези шапки са формирани най-много от воден лед, който е структуриран под формата на пластове, съдържащи изменчиво количество прахуляк.

Благодарение на солидни каньони, които пресичат слоестите наноси, орбитални галактически задачи като “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” могат да разгадаят и вътрешната конструкция на пластовете. Имаме и красиви вариации на яркостта и цветовете, които ясно се акцентират от цветните филтри на камерата CaSSIS. Снимката е по този начин снимана, че да бъдат подчертани светлият лед в долната част и оранжевият пясък в горната.

Напомням на читателите, че “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” беше изстреляна сполучливо на 14-ти март 2016 година и влезе в орбита към Червената планета на 19-ти октомври същата година. През 2017-та станцията коригираше орбитата си чрез триенето и съпротивлението с марсианската атмосфера, като процедурата лиши цяла календарна година. През тази пролет на 2018-та формалната научна задача към този момент стартира. На борда на роботизираната станция работи и издигнат в България инструмент “Люлин-МО ” за проучване на галактическа радиация. 

Инфо: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР