Горивата поевтиняха напоследък, не заради протестите на хората, а защото

...
Горивата поевтиняха напоследък, не заради протестите на хората, а защото
Коментари Харесай

Валентин Златев: Няма смисъл да се прави договорка за цените на горивата

Горивата поевтиняха в последно време, не поради митингите на хората, а тъй като нефтът падна на тържищата, сподели Валентин Златев, ръководител на БПГА по време на работна среща на Българската петролна и газова асоциация в Стара Загора. Учудвам се, че нямаше митинги преди три месеца, който започнахме да подвигаме цените на горивата, а бяха в този момент, който цените падат, сподели Златев.

Нито е имало, нито има смисъл да се прави сделка сред компаниите за цените на горивата. Ние работим на висококонкурентен пазар със първични материали на борсова цена, а индустриалните и транспортните разноски на горива са съвсем идентични, уточни Златев.

Преди година половина Комисията за отбрана на конкурнцията ни проверява за това, че цените на горивата по бензиностанциите са идентични, а в този момент вълненията са за какво цените са разнообразни. Нефтът се търгува по интернационалните цени,технологията за произвеждане на горива също е съвсем идентична. Цените зависят от степента на успеваемост на рафинериите. В рафинерия в Холандия, сходна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, само че ние в никакъв случай не сме си разрешавали да редуцираме хора, уточни Златев, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако през зимата отпадне биокомпонентата в горивата, може да се чака поевтиняване от две стотинки на литър при бензина А 95 и пет стотинки при дизеловото гориво, сподели Живодар Терзиев, притежател на компания, член на БПГА. Киселините в биодизела обаче могат да основат огромни проблеми на моторите на вашите коли, тъй като биодизелът е мъчно управляем при температури по-ниски от пет градуса, уточни Терзиев. Ако отпадне влагането на биокомпоненти през зимата,то съгласно евродирективи, те би трябвало да се усилят през лятото, тъй като страната и търговците ще бъдат санкционирани, уточни Терзиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР