Горещият картоф“ Украйна прикрива плачевното състояние на турската икономика. Това

...
Горещият картоф“ Украйна прикрива плачевното състояние на турската икономика. Това
Коментари Харесай

Бивш консул на България: Украйна прикрива плачевното състояние на турската икономика

" Горещият картоф “ Украйна прикрива плачевното положение на турската стопанска система. Това сподели някогашният общоприет консул на България в Одрин Георги Димов.

По думите му наблюдаващата се рекордна инфлация, сривът на турската лира достигнала най-ниските си нива от последните години, както и насилственото прекъсване на съвсем всички промишлени предприятия и заводи в Турция е причина за държанието на Ердоган и опцията да се отклони вниманието на хората от невижданата икономическа рецесия.

Трябва да отчитаме най-малко три съмнителни проблематични момента в цялостното държание на днешна Анкара и съответно на президента Реджеп Тайип Ердоган. Според мен преди всичко това е външнополитическата несъответственост, вътрешнополитическата обремененост и като похлупак на всичко това, имаме и една концептуална непълнота и посредственост.

По отношение на външнополитическите пробойни – ето единствено два доста значими вектора. На първо място това са позициите за Украйна и разминаването на тези позиции сред Анкара и Москва, по анексията на Крим и на Донбас, за правата, свободите и ползите на кримските татари. Има доста огромни разминавания и не прикрито неспокойствие на Москва от дейностите на Анкара около военно-техническото съдействие с Украйна и особено доставките на турски безпилотни летателни апарати " Байрактар “, които и сега интензивно се употребяват.

И също по този начин дано да подчертаем, че става въпрос не за отбранителни, а за нападателни, смъртоносни оръжия. На второ място, тази умереност, аз бих го нарекъл и комплицираност на днешна Анкара, може да се види и по линия на последните събития в Казахстан, където Анкара – дано да си го кажем и в прав текст – брутално и мощно назидателно беше пренебрегната, изясни Георги Димов пред Радио " Фокус “.

Той напомни, че Турция има по-специални връзки с Казахстан, където дружно с Азербайджан, Узбекистан, Киргизстан и Туркменистан са в един съюз на турскоезичните страни, наименуван Организация на тюркските страни. По тази линия също се следи огромно разминаване сред Анкара и Москва, което съгласно Георги Димов провокира това релативно " безмълвие “ на Турция.

Що се отнася до желанията на Ердоган да бъде посредник в връзките Русия – Украйна то е, с цел да неглижира външнополитическата несъответственост от една страна и от друга - да скрие вътре плачевното положение на турската стопанска система, която е невиждана за последните 19 години, откогато президента Ердоган е на власт, акцентира Георги Димов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР