Горещата вълна счупи днес поредица от рекорди във Франция и

...
Горещата вълна счупи днес поредица от рекорди във Франция и
Коментари Харесай

Гореща вълна обхвана Франция и Испания


Горещата вълна счупи през днешния ден поредност от върхове във Франция и Англия, а Испания се бори да овладее горските пожари, които принудиха стотици хора да изоставен домовете си.

Горещото време е в унисон с предизвестията на учените, че заради изменението на климата горещите талази ще бъдат по-интензивни и ще настъпват по-рано от нормалното.

В Испания горските пожари изпепелиха близо 9000 хектара земя в северозападната област Сиера де ла Кулебра, принуждавайки към 200 души да изоставен домовете си, оповестиха районните управляващи, представени от БГНЕС.
Снимка: EPA

Над 3000 души пък бяха евакуирани от увеселителния парк Puy du Fou в централна Испания поради плевел пожар наоколо.

Пожарникарите се бореха с пожари в няколко други района, в това число гористи местности в Каталуния, където метеорологичните условия усложниха битката.
Снимка: EPA

Премиерът Педро Санчес похвали през днешния ден пожарникарите, " които рискуват живота си на първа линия на пожарите ", когато се отбелязва Световният ден за битка с опустиняването и сушата.

Температурите в множеството елементи на страната бяха над 35ºС, а в някои региони ще надвишават 40ºС.

Снимка: EPA


Във Франция температурите също се покачиха, като до петък следобяд повече от половината френски департаменти бяха с най-висока или втора по мощ степен на паника за горещини.

В огромна част от югозападната част на страната термометрите ще надвишават 40º С, което докара до предизвестия към уязвимите хора.

" Болниците са с стеснен потенциал, само че се оправят с търсенето ", съобщи министърът на опазването на здравето Брижит Бургиньон пред кореспонденти във Виен, покрай Лион.
Снимка: EPA

На учениците в регионите с " алена " степен на паника беше казано да си останат у дома, а здравното министерство задейства специфична телефонна линия за горещата вълна.

Междувременно почитателите на рока и метъла на гигантския Hellfest в Западна Франция бяха пръскани с вода от маркучи и големи изпарители пред сцената, до момента в който се забавляваха или скачаха на откриващия ден, в който участваха Deftones и The Offspring.
Снимка: Getty Images

" Това е най-ранната гореща вълна, записана във Франция от 1947 година насам ", съобщи Матийо Сорел, климатолог в метеорологичната работа Meteo France.

Очаква се в няколко района да бъдат усъвършенствани " доста месечни и даже безспорни температурни рекорди”, сподели той и дефинира необикновеното време като " маркер на изменението на климата ".

От Meteo France оповестиха, че се чака температурите да доближат своя връх в събота, след което постепенно да се намалят.

Топлинната вълна се популяризира от Северна Африка през Испания, като засегна и Италия и Обединеното кралство.
Снимка: EPA

Няколко града в Северна Италия оповестиха нормиране на водата, а район Ломбардия може да разгласи изключително състояние, защото рекордната суша заплашва реколтата.

В петък в Обединеното кралство беше регистриран най-горещият ден за годината, като температурите в ранния следобяд доближиха над 30ºС, оповестиха метеоролозите.

Това беше третият следващ ден, в който бяха счупени температурните върхове в Обединеното кралство, където в сряда температурата беше над 28ºС а в четвъртък - 29,5ºС.

Изменение на климата

Експертите предизвестиха, че високите температури се дължат на тревожни трендове, свързани с изменението на климата.

" В резултат на изменението на климата горещите талази стартират по-рано ", сподели Клер Нулис, представител на Световната метеорологична организация в Женева.

" Това, на което ставаме очевидци през днешния ден, за жалост е предчувстване на бъдещето ", в случай че концентрациите на парникови газове в атмосферата продължат да се усилват и тласнат световното стопляне към 2ºC по отношение на прединдустриалните равнища, добави тя.
Снимка: EPA

Във Франция бяха подхванати специфични ограничения в домовете за възрастни хора, които към момента са белязани от загатна за смъртоносната гореща вълна от 2003 година

Сградите се пръскат с вода, с цел да се охладят, а жителите се редуват в климатизирани стаи.

" Полагаме още повече от нормално грижи за старите хора. За тях е мъчно. Често са сами, физически изтощени и неспособни да работят независимо ", споделя Сара Жалабер, здравна сестра, която посещава домовете в департамента Тарн.

В департамента Жиронд, който включва Бордо, управляващите оповестиха, че всички обществени прояви навън или в неклиматизирани пространства от 14 ч. ще бъдат неразрешени - мярка, която ще бъде разширена в целия район.
Снимка: EPA

Ограниченията на скоростта в няколко района, в това число към Париж, бяха понижени, с цел да се ограничи концентрацията на нездравословния смог или озон в горещините, макар че формалният мониторинг на въздуха Prev'Air регистрира равнища на озон над целесъобразните граници в няколко района.

Началникът на парижката полиция Дидие Лалеман съобщи, че в събота в столицата ще бъде позволено да се движат единствено минимум замърсяващите транспортни средства поради замърсяването с фини прахови частици.

Операторът на електропреносната мрежа RTE съобщи, че нарасналото потребление на вентилатори и климатици също води до увеличение на потреблението на електрическа енергия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР