Горещата новина, която всички българи следят внимателно е предложението на

...
Горещата новина, която всички българи следят внимателно е предложението на
Коментари Харесай

Ето какво ще се случва у нас след въвеждането на извънредното положение, според Конституцията!

Горещата вест, която всички българи наблюдават деликатно е предлагането на премиера Бойко Борисов да бъде оповестено изключително състояние в България поради разпространяването на ковид. Дали това ще се случи ще стане ясно до часове.

Важно конкретизиране ( което и министър-председателят направи ) е, че оповестяването на изключително състояние се прави на съображение член 84, т. 12 от Конституцията на България.



"Извънредно състояние в България може да бъде оповестено от Народното събрание по предложение на президента или Министерския съвет. Това става с решение на Народното събрание ", това гласи член 84, т. 12 от Конституцията, на който се базира държавното управление, с цел да изиска оповестяване на изключително състояние поради епидемията от ковид .

Оказа се, че текстовете на Конституцията военно и изключителното състояние са посочени дружно в едно от пълномощията на Народното събрание .

Извънредното състояние разрешава приемането на краткотрайни закони, които лимитират част от правата на жителите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания.

Законодателната активност в този случай е доста по-бърза, само че признатите специфични закони важат единствено до момента в който е в действие изключителното състояние.

То пък няма краен период, а се анулира категорично, откакто са отпаднали основанията за оповестяването му. В случая с ковид държавното управление възнамерява да направи обзор дали изключителното състояние работи минимум две седмици след въвеждането му.

Именно поради опцията от изключително законодателство, което да даде повече независимост на институциите да лимитират права на жителите и бизнеса бе поискано и въвеждането на изключително състояние поради заплахата от ковид.

Специалните закони ще са в няколко насоки, стана ясно от изказването на вицепремиера Томислав Дончев след края на среднощното съвещание на Министерския съвет в четвъртък .

Обявяването на изключително състояние води и до готовност на резервистите на Българската войска, планува пък Законът за защитата и въоръжените сили. Използването на армията за налагане на ограничавания върху правата примерно в помощ на полицията ще бъде преценявано от Министерския съвет.

Цялата Конституция на Република България може да видите ТУК !

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР