Горепосочената снимка бе щракната от камерата LCAM малко след като

...
Горепосочената снимка бе щракната от камерата LCAM малко след като
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсъвиърънс изпрати детайлни снимки, заснети по време на неговото кацане!

Горепосочената фотография бе щракната от камерата LCAM малко откакто топлинният щит на галактическия уред беше обособен от задния щит с парашута. На нея се виждат атмосферните пластове, кратерът Джезеро (Йезеро) и самият топлинен щит.

Още една фотография, снимана от LCAM. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

LCAM бе в положение да снима черно-бели изображения с размери 1024 на 1024 пиксела. Времето на експозиция възлизаше на 150 микросекунди, което разреши ясно да се пресъздават детайлите на Марс. 

Получаването на тези фотоси не бе самоцелно единствено поради обстоятелството, че биха се оказали красиви. Камерата бе значим съставен елемент от системата за мъдро кацане. “Пърсъвиърънс ” фотографираше разположения под него марсиански терен, до момента в който се спускаше, а компютърът му сравняваше фотосите с авансово заредена карта и вземаше решения кои райони да избегне и къде тъкмо да кацне.

Така за пръв път НАСА сполучи да спусне галактическа задача на място, което не е плоско и скучно, а осеяно с урви, дюни и огромни скали – местоположение от изключителен интерес за науката и уместно за търсенето на отминал живот. 

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР