Горе долу по едно и също време САЩ обявиха новата

...
Горе долу по едно и също време САЩ обявиха новата
Коментари Харесай

Новата стратегия на САЩ за Балканите: Да спре Русия

Горе долу едновременно Съединени американски щати оповестиха новата си тактика за Западните Балкани и назначиха нов дипломат в Скопие – Хойт Браян Ий. Интересното е, че Ий заменя доста незабавно Джес Бейли, който бе на този пост от декември предходната година. Очевидно е, че щом има нова тактика, би трябвало да има и нов военачалник на терен.

Първо за тактиката. Веднага се обрисуват две доста значими точки – решаването на разногласието за името на Македония с Атина и доближаване със Сърбия посредством решение и на въпроса с Косово. Второто е наречено „ историческо помирение “. Трудни задания. Още повече, че Белград получава и ултиматума да се разграничи от Русия.

Докато Вашингтон бе ангажиран с надалеч по-горещи точки по света – Близкия изток, Корейския полуостров, Турция, Украйна, Междуморието, на Западните Балканите безшумно и устойчиво се настани Кремъл. В Белград работи същинска централа за налагане на съветското въздействие в региона. Въпреки устрема на сърбите да се интегрират в Европейския съюз бързо Сърбия има задоволително мотиви да е намръщена. Тя изпи задоволително горчиви чаши през последните две десетилетия – беше бомбардирана от същите Съединени американски щати, беше разпарчетосана, беше посочена като признака на злото. В момента Сърбия, като правоприемник на Югославия, е страната с най-голяма вътрешна миграция в цяла Европа – бежанци и преселници от всички някогашни югорепублики живеят към този момент в родината-майка. През това време Съединени американски щати бяха на страната на Хърватия, на Босна и Херцеговина, на Косово, на Черна гора. Русия видя своя исторически късмет да се върне в играта на Балканите и да възвърне историческите си позиции тук. И го прави по имперски. Сви си меча бърлога в Белград и оттова се ръководят всички процеси, свързани с ползите на Кремъл на Балканите, постоянно употребявайки сърбите.

Москва беше въвлечена в кавги към изборите в Черна гора. Главният прокурор Миливое Катнич непосредствено упрекна Москва, че е провела опита за прелом в края на 2016 по време на вота. Същите подозрения останаха и по време на погрома в македонския парламент. През април беше проведен опит за нападение над депутати за предизвикателство на изключително състояние и оставане на власт на кликата към Никола Груевски. Медиите в Македония изкараха съответни данни за присъединяване на сътрудници на сръбските служби, само че зад тях прозираше дългата ръка на Москва.

Сърбия има толкоз незараснали рани, че е чудно по какъв начин съществува. След като загуби провинция Косово и Метохия, в новата страна остана един финален анклав, който се държи от сърбите – Митровица. Каквото и да се споделя в формалните позиции на Прищина, болшинството косовари, представлявани от много радикални партии, са твърдо уверени, че в страната им не би трябвало да остане нито един сърбин. Белград няма по какъв начин да се откаже от следващото парче земя, още повече, че то е обитаемо напълно с етнически сърби. Ако се стигне до въоръжен спор, както не един път е предупреждавано, Белград няма по какъв начин да влезе и да пази своите, в случай че няма тил. Русия го подсигурява.

Ако някой се съмнява, че ситуацията не е розово, то индикативен е фактът, че тези дни Скупщината в Белград планува нарастване на бюджета на армията с 25%, като главно парите ще отидат за заплати и мотивация на униформените. Въоръжението върви с поддръжката на Русия. Никак не е розово ситуацията и в Босна и Херцеговина. Все по-голямата радикализация на обществото и голямата икономическа рецесия, в която живее обществото елементарно може да подпали нов спор. Република Сръбска е в страни от вложенията на Саудитска арабия и Катар и единственото нещо, което я крепи е национализма. Този път Белград няма да стои настрани, в случай че нещо се случи и отново ще има потребност от тил.

Днес Съединени американски щати оферират различен тил, само че единствено в случай че Белград обърне своя на Москва. Точно и ясно. Вашингтон имат целия инструментарум да реши казуса сред Косово и Белград. Косово съществува с помощта на Съединени американски щати, в случай че има някакъв бизнес отвън подземния, то е с помощта на Съединени американски щати. Там е най-голямата американска база в Европа. Един тип в тях е и морковът и тоягата.

Въпросът е каква е договорката, която ще избави мира, ще остави териториалната целокупност на двете страни, а и те ще излязат с достолепие от възможен контракт? Сложна работа.

Също комплицирана е работата и по оста Атина и Скопие. Няма никакво подозрение, че нашият към този момент непосредствен другар Зоран Заев пристигна на власт с мощната поддръжка на Съединени американски щати. Ако някой е не запомнил, офанзивите против държавното управление на Груевски започнаха с компромати от подслушани диалози в държавното управление. Бившият министър-председател на Македония тогава упрекна непосредствено службите на Съединени американски щати, че са организирали това мерзко деяние. Той към този момент е история.

Заев доста стремително сближи България и Македония и реши един от огромните си проблеми. Сега остана най-важното: името. Честно казано настоящето е най-неприемливо – Бивша югославска република Македония, само че разногласието е единствено за последната дума. Атина също не е в розово състояние и Съединени американски щати имат задоволително принадлежности, с цел да вървят към решение на десетилетния спор. Ако това се случи, а то може да стане доста преди да се реши въпросът с Белград, тогава Македония доста стремително и бързо може да се приближи към НАТО. Това значи сигурност, значи по-добър бизнес климат, значи, че и съветското въздействие ще се събере единствено в границите на Сърбия. Временно. Но преди Съединени американски щати да поемат юздите, ще би трябвало да кажат най-малко едно „ Простете! “ за свинщините от 1999-а.

Ето за какво Хойт Браян Ий е добър избор за нов дипломат в Скопие. Реално той ще бъде моторът на всички тези процеси.

От кабинета на Солана до помощник-държавен секретар

Хойт Браян Ий е посланик от кариерата, който има голям опит с Балканите. Три години е бил в кабинета на някогашния общоприет секретар на НАТО – Хавиер Солана. Има задачи в Черна гора, в Солун, където е бил общоприет консул и стига до заместител началник на задачата на Съединени американски щати в Хърватия. Междувременно е обиколил Афганистан, Хаити. Има голям опит с някогашна Югославия. Преди да поеме задачата в Македония е бил заместител асистент – държавен секретар за европейските и евразийските работи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР