Горда, че преди тридесет години е била първата съветска република,

...
Горда, че преди тридесет години е била първата съветска република,
Коментари Харесай

Независима от 30 години, Литва продължава да се бори с травмите от миналото

Горда, че преди тридесет години е била първата руска република, оповестила самостоятелност и провокирала началото на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, Литва продължава да се пробва да превъзмогне контузиите от предишното и да въздаде правдивост за жертвите.

Аукшуте Раманаускайте Скокаускиене е прекарала детството си под друго име, с цел да попречи на руските управляващи да открият, че нейният татко е управлявал въоръжената опозиция против комунистическия режим след Втората международна война.

Заловен през 1956 година и екзекутиран през идната година, Адолфас Раманаускас е бил заровен с национални почести чак през 2018 година, когато тялото му е разпознато в всеобщ гроб.

" Винаги съм била доста смутена от обстоятелството, че руската власт хулеше татко ми и други борци за независимост. За мен постоянно е било доста значимо да мога да отида на един гроб, където да сведа глава ", сподели за Агенция Франс Прес Раманаускайте Скокаускиене - някогашна депутатка и пенсиониран инженер.

Връщането на независимостта на Литва от Съюз на съветските социалистически републики на 11 март 1990 година даде началото на смутна година, съдействала за разпадането на Съветския съюз през декември 1991 година

Макар от този момент литовците да се радват на впечатляващ стопански напредък, изключително след присъединението им към Европейски Съюз и НАТО през 2004 година, балтийската страна с 2.8 милиона население се бори с нива на самоубийства, алкохолизъм и емиграция, които са измежду най-високите в Европа.

Някои критици приписват тези несгоди на бедността и на огромните разлики в приходите.

" Възможно ли е обществото ни да е болно и името на заболяването да не е ковид? Една от аргументите, поради които литовците са потиснати, може да е нашата сложна и комплицирана история ", съобщи Лаймонас Талат Келпса - почитан чиновник от министерството на външните работи, по време на неотдавнашна конференция във Вилнюс, събрала психотерапевти и дипломати.

Някои участници подчертаха, че историческата неправда и това, че се подценяват потребностите на жертвите, оказват голямо влияние върху обществата, преследвани от историята си.

Според Саймън Уесли, учител по здравна логика на психиката в Кралския лицей в Лондон, приемането на предишното е значимо както за обособения човек, по този начин и за общността.

" Понякога (миналото) е прекомерно мъчително, с цел да бъде признато, само че това би трябвало да се направи ", съобщи Уесли.

Бурна история

Подобно на другите две балтийски страни - Латвия и Естония, Литва е анексирана от Съюз на съветските социалистически републики по време на Втората международна война, след това окупирана от нацистка Германия, завладяна още веднъж от Съюз на съветските социалистически републики и най-после надълбоко белязана от депортации на стотици хиляди души в Сибир и Централна Азия през 40-те и 50-те години на предишния век.

Трите страни остават в хватката на Москва в продължение на десетилетия. После се появяват пукнатини, след идването на Михаил Горбачов в Кремъл през 1985 година

На 11 март 1900 година литовските депутати, в това число бунтарите в комунистическата партия, гласоподават с голямо болшинство за самостоятелност.

Москва я признава чак след несполучливия опит за прелом на комунистически екстремисти в руската столица през август 1991 година

Четири месеца по-късно Съюз на съветските социалистически републики публично се разпада.

Оттогава балтийските страни поддържат сложни връзки с Москва. Една от аргументите са радикално другите усещания на Втората международна война и на руската ера.

През 2015 година Литва призна някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) за отговорен в геноцид поради ролята му при ареста на Адолфас Раманаускас. Европейският съд за правата на индивида удостовери тази присъда след подадена тъжба.

Миналата година повече от 60 някогашни руски фрагменти бяха наказани задочно в Литва за репресии през 1991 година против придвижването за самостоятелност през 1991 година, в които починаха 14 души, а повече от 700 бяха ранени.

Русия отхвърля да признае завладяването на балтийските страни от Съюз на съветските социалистически републики за окупация. Литва в никакъв случай не е получила извинения или репарации.

" Голямата опасност "

Литва и други централноевропейски страни, които са били под контрола на Съюз на съветските социалистически републики, наскоро подлагаха на критика Русия за това, че съгласно тях тя се пробва да омаловажи закононарушенията от комунистическата ера и да пренапише историята с политически цели.

Литовският президент Гитанас Науседа счита Русия за " най-голямата опасност в дълготраен проект " за неговата страна и се ангажира да " отхвърли всеки опит за подправяне на историята ".

Литва обаче също е подложена на критика за това, че не е признала в задоволителна степен ролята на локални колаборационисти на немските нацисти по време на холокоста.

Признаването на жертвите и палачите е единствено първата крачка към изцелението на историческите контузии, сподели Дануте Гайлиене, която е професор по логика на психиката в Университета във Вилнюс. " Не можем да кажем, че сме крепко и зряло общество. Предстои ни дълъг път, само че сме се заели да го извървим ", съобщи тя. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР