Горчивина и голяма тъга изпълва сърцето на всеки, който го

...
Горчивина и голяма тъга изпълва сърцето на всеки, който го
Коментари Харесай

Стефан Радев: Няма думи, които да опишат скръбта на твоите чада, Владико!

„ Горчивина и огромна горест изпълва сърцето на всеки, който го познаваше и имаше достойнството да се допре до неговата доброта и духовна мощ “, написа на формалната си Фейсбук-страница кметът на Сливен Стефан Радев, във връзка кончината на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий. Той си отиде през днешния ден на 84-годишна възраст след дълготрайно боледуване. „ С надълбоко огорчение научих за кончината на духовния татко на нашата епархия. Няма думи, които да опишат скръбта на твоите чада, Владико! Светъл път към Вечността! “, написа още градоначалникът.
„ На изключително съвещание на Светия синод ще се дефинират деня и часа на опелото и погребението на митрополит Иоаникий, както и негов наместникл “, това заяви пред публицисти секретарят на сливенската митрополия Иван Млечков.
Митрополит Иоаникий е умрял към 10.00 часа през днешния ден в Митрополията, като за него са полагани непрестанни медицински грижи, уточни още Млечков и изрече признателност към лекарите, които са лекували Негово Високопреосвещенство.
Светското име на митрополит Иоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 година в с. Пет могили, Сливенско. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1953 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, курсът на която приключва през 1958 година От м. септември 1960 година е студент в Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в София, която приключва през 1964 година По време на своето следване там, на 01.04.1961 година, в мъглижкия манастир „ Св. Николай “ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (покъсно Браницки епископ). На 28.08. с. година в храма „ Успение Богородично “ в гр. Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия свещеник Стефан викарий на Пловдивския митрополит (покъсно Великотърновски митрополит). На 17.03.1963 година в параклиса на Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в гр. София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски свещеник Николай.
От 14.10.1964 година до 1966 година йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 01.08.1966 година е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24.11.1968 година, по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм „ Св. Димитър “ е възведен в архимандритско достолепие от Сливенския митрополит Никодим. От края на 1968 година архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14.10.1970 година до 10.12.1971 година той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в гр. Берн, Швейцария. От края на м. декември 1971 година наново е протосингел на Сливенската митрополия, която служба заема до м. април 1975 година Като подобен на 20.04.1975 година в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ е хиротонисан в епископски ранг с купата „ Велички “ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на м. януари 1980 година На 23.03.1980 година е определен, а на 13.04. с. година е и канонически одобрен за Сливенски митрополит.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР