Гората не е само ключ към климата, тя е ключ

...
Гората не е само ключ към климата, тя е ключ
Коментари Харесай

Доц. Георги Костов: Поздравявам мин. Вътев, че поиска отлагане на решението на Асен Василев за горите

Гората не е единствено ключ към климата, тя е ключ въобще към нашето бъдеще. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " доцент Георги Костов, преподавателят в Лесотехническия университет и някогашен заместник-министър на Земеделието и горите. 

" Защото гората в международен мащаб е най-голямата и най-сложната, съставлява най-големите и най-сложните екосистеми, които единствени имат позитивно въздействие върху измененията на климата, в смисъл възпиращо въздействие и контролиращо въздействие на измененията в климата. Не инцидентно в международен мащаб се разяснява нуждата от залесяването на нови милиарди хектара гори, което обаче изисква големи вложения и не е по силите на сегашните стопански системи. За да можем да преодолеем климатичните промени и да облекчим другите стопански компликации, които идват със зелените политики и Зелената договорка, както и със Споразумението за климата ", добави Костов.

Той изясни още, че когато е създаван Законът за горите, който работи сега,  са били планувани всички отбрани, които плануват най-хубавите европейски и международни практики.

" Държавните горски предприятия дават отговор по всевъзможен юридически метод на потребността за конкурентоспособност и равнопоставеност и са виновни пред съда, те са виновни по Закона за публичните поръчки за обезпечаването на гласност. Те са виновни пред държавните институции, които могат да ги ревизират и управляват, като да вземем за пример АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), одиторски служби, съд, прокуратура и така нататък Тоест, те са безусловно равнопоставени. В Закона обаче е записано, че тези предприятия не могат да бъдат обявявани в неплатежоспособност. Което е една отбрана за горите на България, особено за държавните гори, които са съвсем 80% от всички гори в нашата страна. И от тази позиция, тяхното ръководство и надзор от сегашните държавни предприятия, не разрешава разноски, които те могат да правят, без да е глобен и осведомен принципалът на страната, в лицето на министъра на земеделието. Който от своя страна пък има различен самостоятелен бюджетен орган, каквато е Изпълнителната организация по горите, която е инструмент за цялостен надзор, който е самостоятелен от тези държавни предприятия4, изясни Костов.

По думите му имаме цялостно делене на контрола и наблюдението от изпълнителската активност. На места могат да се следят неточности или нарушавания, които са провокирани от обособени субекти или от настрана погрешно осъществяване или несъблюдение на някакви решения, от неприятен професионализъм. Това не би трябвало да бърка структурата на системата.

" Искам да осведомявам слушателите на “Фокус ", че досегашната форма на битие на шестте държавни горски предприятия има всички предпоставки държавните горски територии да обезпечават научно обоснования баланс сред обществени, екологични, стопански функционалности на горите в сходство с всички стратегически документи на Европейски Съюз и Република България. И в естетика с насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз едно такова мнение сега е подписано от всички най-големи заинтригувани представители в горския браншове сектори. И тази заплаха, която провокира отчета и предлагането за решение от страна на Асен Василев по отношение на горите, провокира обединяване даже на тези заинтригувани страни, които имат някакви вътрешни несъгласия в границите на самия горски бранш. Това е една консолидация на мнението, това нещо е позитивно, само че не трябва да харчим нашата сила за неща, които са очевадни, които са европейски практики. И аз желая посредством вашето радио да поздравя Министерство на земеделието и особено министър Вътев за неговата позиция, която той най-малко желае. Той не може да излезе директно да приказва, по този начин както аз мога да приказвам без значение. Но той най-малко желае отсрочване на тези решения, които са препоръчани от Асен Василев на Министерски съвет, тъй като уповавам се, че е наясно с заплахите, които може да провокира ", добави доцент Георги Костов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР