Горан Ангелов е основател и управител на Ай Би Ес

...
Горан Ангелов е основател и управител на Ай Би Ес
Коментари Харесай

В сферата на информационните технологии никога не е скучно

Горан Ангелов е създател и шеф на " Ай Би Ес България " (IBS) - една от водещите ИТ компании в страната с фокус върху финансовата промишленост, аналитикс решенията и систематичната интеграция. Текущо IBS извършва основни планове във водещи банки, свързани с цифровата промяна, PSD2 регулацията, модернизирането на инфраструктурата и ръководството на осведомителните активи. Горан Ангелов има инженерно обучение със компетентност автоматизация на производството. Той има повече от 20 години опит в областта на осведомителните и информационните технологии и присъединяване в редица сполучливо осъществени огромни ИТ планове за бизнеса и обществения бранш. Той ще бъде един от участниците в събитието Fintech Summit, проведено от " Капитал ".. Какво прави едно решение във финтех бранша несъмнено, продължително и стабилно?
Според една доста известна обява в блог още от 2007 година Марк Андреесен (един от доайените на Силиконовата долина) прави едно изказване: " Единственото нещо, което има значение, е Product-Market Fit (PMF). " Компаниите, които не съумяват да реализират PMF, просто не оцеляват. Това е годно и през днешния ден, а несъмнено и в дълготрайно бъдеще.

Да постигнеш PMF обаче не е задоволително. Преди това би трябвало да си разкрил своето зрънце стойност, наследник океан, огромната концепция или каквото там друго име му дават в литературата. Това е точно онази спомагателна стойност, която ще притегли потребителите към вашия артикул и ще го направи мечтан с капацитет да бъде сполучлив.

Няма значение къде се ражда продуктът - дали в започващ бизнес или като нова бизнес линия в открита компания. Правилата са едни и същи и годни за всички.
Реклама
Често започващият бизнес обаче има преимуществото на своята визия. Докато за открита компания това нормално е просто нова бизнес линия, то една нова компания бродира в продукта си своята визия, като хвърля предизвикателство към промишленост, метод на живот или нещо друго.

Визията е доста мощен инструмент за фокусиране на интелигентността и магията на група хора. Визията прекатурва планини, трансформира цели култури и страни, заразява и въодушевява хората - както създателите, по този начин и потребителите на даден артикул.

Разбира се, откриването на зрънцето стойност и визията не са самодостатъчни. За да израснат, те би трябвало дълго и настойчиво да бъдат поливани. Затова е необходим мощен екип с въодушевяващ водач. Всичко останало са просто провокации по пътя.
Намалява ли скоростта на цифровизация в бранша след миналите две години или наклонността се форсира още повече?- Ускорява се про-гре-си-вно! При технологиите постоянно се надгражда върху към този момент откритото. Проникват всеобщо нови технологии - появяват се нови равнища на цифровизация, раждат се цели нови промишлености. Така бе с мобилните телефони, с интернет, с възходящия потенциал на преносната среда, с появяването на платформите, обществени мрежи и прочие. Всяко равнище обезпечава ракетна площадка за появяването на идващото. И всичко става доста по-бързо в непрестанно ускоряване. Реклама
За това способстват самото естество на цифровите технологии и фактът, че всеки сполучлив бизнес в XXI век в действителност би трябвало да се трансформира в софтуерен. В противоположен случай или ще бъде добит от подобен, или просто отива в гробището за динозаври.
Кои са услугите ви, към които има максимален интерес през последните две години?- В сферата на осведомителните технологии в никакъв случай не е скучно. Технологиите се развиват прекомерно бързо и постоянно това, с което си водач през днешния ден, на следващия ден е просто част от мейнстрийма. Това постанова през няколко години да преоткриваме компанията. Преди към пет години в " Ай Би Ес България " направихме сериозен залог, че настъпващата цифрова промяна на бизнеса ще има две съществени и доста характерни потребности - данни и интеграция. Ето за какво съсредоточихме напъните си в тези две посоки, преобразувайки компанията и портфолиото ѝ от услуги и артикули.
Залогът бе верен. Днес услугите ни в региона на ръководството на данни и интеграцията на системите и процесите се употребяват във всички водещи финансови институции в страната, подпомагайки и ускорявайки самодейностите за рационализация и цифрова промяна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Войната в Украйна 3 Банки и финанси 1 Банки и финанси 2 Промишленост 3 Войната в Украйна 1 Промишленост 2 Градове 3 Енергетика Реклама
Важен аспект от работата ни е, че ние се опитваме да подпомогнем банките да създадат старания да трансформират най-малко ИТ отделите си в ефикасни софтуерни компании. Да престанат да работят като пожарникари на планов принцип и да открият непрестанен развой на произвеждане и усъвършенстване. DevOps като метод за ръководство може да се приложи както в създаването на програмен продукт, по този начин и в интеграцията и в ръководството на данни, за което ние създаваме модели от положителни практики, сходно на шаблони на заводи с поточни линии.

В тази област наклонността се ускорява и от модернизацията на приложенията към контейнеризация, а ние въпреки всичко сме и пазарен водач в региона на RedHat Openshift интeграцията.
Кой диктува трендовете в бранша съгласно вас? Банките или дребните финтех компании, които са по-гъвкави и набират големи количества капитал през последните години?
- Предприемачите, които основават бъдещето, диктуват трендовете. Онези, притежаващи неповторима позиция и просветление, които съумяват да видят това, което никой още не знае, и да основат артикули и услуги, които към момента потребителите не подозират, че са им нужни. Това са тези, които дефинират трендовете. Както се споделя в онази остаряла реклама на Apple: " Онези лудите, които мислят, че могат да трансформират света. Те са тези, които го трансформират. "

Естествено е финтех фирмите да са доста по-гъвкави, по-бързи и привлекателни спрямо консервативните и тежко преносими открити банкови институции. Финтех фирмите имат и друго преимущество - те изкусно и бързо могат да прескочат районните ограничавания и да предложат продукта си на доста по-широк пазар. Банките ще останат мощни районно. Поне още известно време.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Тенденциите не се диктуват с размера на вложените средства. Както споделих първоначално, един от най-съществените детайли е визията. Тя дава криле на предприятието да реализира немислимото. Това мъчно се реализира в открита банкова институция, което в общия случай ги обрича на почитатели, а не на водачи в цифровата епоха.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Финтех

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР