Google започна да въвежда технологии с изкуствен интелект в своята

...
Google започна да въвежда технологии с изкуствен интелект в своята
Коментари Харесай

Google внедрява AI-функции в търсачката и ще създаде ново търсене

Гугъл стартира да вкарва технологии с изкуствен интелект в своята търсачка. Това оповестяват от The New York Times, базирайки се на вътрешно-фирмени документи.

Гугъл внедрява в съществуващата търсачка AI-функция, наречена Magi. Над нея работят над 160 инженери и дизайнери. С помощта на Magi те желаят да създадат търсенето доста по-персонализирано, само че в резултатите от търсенето рекламите ще си останат.

Освен това, Гугъл ще създаде AI-базирана търсачка, само че този развой към момента е в начален стадий. Търсачката би трябвало да разбере какво желаят да знаят потребителите, въз основа на техните поръчки за търсене, и да предложи подобаващите отговори за тях в листата с резултатите. Една от новите функционалности ще бъде чатбот за разработчиците, с цел да пишат код.

Говорителят на Гугъл Лара Левин публично означи единствено, че компанията е „ разчувствана от внедрените нови функционалности за търсене, въз основата на AI “ и скоро ще заяви за тяхното развиване.

Очаква се Гугъл идващия месец да пусне инструментите за необятната аудитория, а през есента да добави още функционалности. Компанията възнамерява първо да отвори обновеното търсене за най-много 1 милион души в Съединените щати. До края на годината този брой последователно би трябвало да нарасне до 30 милиона.

Гугъл също по този начин изследва капацитета на AI-функциите в технологията за картографиране на Земята и търсенето на музика. Други хрумвания за артикули са в разнообразни стадии на развиване. Инструментът, наименуван GIFI, ще употребява ИИ за генериране на изображения в Гугъл Pictures. Друг инструмент, Tivoli Tutor, би трябвало да учи потребителите на новия език, посредством диалогови прозорци. И най-после, продуктът Searchalong ще разреши на потребителите да задават въпроси на чатбот, до момента в който търсят в мрежата посредством браузъра Гугъл Chrome.

Според NYT, Гугъл засилва напъните си на фона на евентуалното решение на Samsung да размени търсачката на устройствата си с Microsoft Bing. Годишният приход от контракта с корейската компания носи на IT колоса 3 милиарда $ на годишна база.

Компанията също по този начин желае да се конкурира с OpenAI и неговия чатбот ChatGPT. След стартирането му на пазара, Гугъл сътвори специфичен екип в отдела за търсене, който да създава AI-продукти.

Гугъл създава системи с изкуствен интелект от години. Британската компания DeepMind, която закупи, се смята за мощен състезател и е пионер в региона на AI, в това число в областта на огромните езикови модели. През последните години Гугъл употребява огромни езикови модели, с цел да усъвършенства качеството на резултатите от търсенето, само че се въздържа от цялостното внедряване на AI.

През февруари Гугъл пусна своя личен чатбот Bard, само че до момента отзивите за технологията са нееднозначни. Първоначално беше обявено, че компанията ще го добави към ChromeOS като пробна алтернатива, наречена Conversational Search. Ръководителят на плана Гугъл Bard AI сподели, че чатботът не е предопределен за търсене на информация в интернет. В края на март Гугъл направи Bard наличен за потребителите в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Уволненият инженер на Гугъл AI, Джейкъб Девлин сподели пред медиите, че Гугъл е употребила данни от ChatGPT за плана Bard, нарушавайки изискванията за потребление на услугата на OpenAI. Компанията отхвърли това изказване.

Междувременно, Microsoft през април към този момент пусна актуализация на Bing с ChatGPT за отговори на поръчките за търсене. В някои случаи потребителите ще видят отговори на Bing AI, които ги подканват да продължат диалога с чатбота.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР