Google трябва да плати на организацията за колективно управление на

...
Google трябва да плати на организацията за колективно управление на
Коментари Харесай

Германия задължи Google да плаща за използване на материали от пресата

Гугъл би трябвало да заплати на организацията за групово ръководство на авторски права Corint Media 5,8 млн. евро за потреблението на наличие от пресата. Това излиза наяве от мнение на Арбитражния съвет на немския регулатор German Patent and Trademark Office.     Плащането касае интервала от 7 юни 2021 година насам.    Сумата е надалеч от първичното искане на организацията. Искът на Corint Media против Гугъл е на стойност 420 млн. евро. От своя страна Гугъл беше предложила заплащане в размер на 3,2 млн. евро за Corint Media - организация, която сплотява към 1/3 от правата на немската преса.    Гугъл приветства решението на Арбитражния съвет. " То е в сходство с предходното ни предложение за междинно заплащане за правата на интелектуална благосъстоятелност върху авторските права, притежавани от Corint ", изяснява представител на компанията.    

Сумата от 3,2 млн. евро годишно до март 2023 година е в границите на това, което Гугъл към този момент е договорила с повече от 400 районни и национални издания в Германия, прибавя той. " Предложението е в контраст на несъразмерните претенции на Corint ", акцентира той.   
Но представителите на организацията за групово ръководство на авторски права смятат решението за триумф макар относително дребната сума.     " С това решение Арбитражният съвет удостоверява, че Гугъл употребява наличие от пресата ", изяснява на собствен ред представител на Corint Media. Самата Гугъл до последно отхвърля, че въобще е употребила сходно наличие, и отхвърля да заплати каквото и да е заплащане за авторски права.    В хода на договарянията Corint Media на няколко пъти е предложила на Гугъл да остави решението за размера на подобаващото заплащане на съда и да се споразумее за някакво заплащане до постигането на правно обвързващо решение.    Определената в този момент сума не е последната дума по въпроса. Corint Media чака, че в случай че Арбитражният съвет доближи до решение по основното произвеждане, ще бъдат доказани доста по-високи суми.          
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР