Google ще е една от компаниите, които ще бъдат засегнати

...
Google ще е една от компаниите, които ще бъдат засегнати
Коментари Харесай

ЕС обмисля как да увеличи данъците на мултинационалните онлайн компании

Google ще е една от фирмите, които ще бъдат наранени от бъдещата смяна на регулациите.

Още по тематиката
Франция упорства за нови правила при данъчното облагане на софтуерните компании

Недоволството на Париж беше подбудено от онлайн платформата Airbnb
14 авг 2017
Франция желае интернет колосите да заплащат налози в Европа

Големите европейски страни се притесняват от преобладаващата позиция на щатските онлайн корпорации в цифровата стопанска система
22 сеп 2013

Европейските министри на финансите ще обсъдят през идната седмица промени в регламентите за да бъдат увеличени налозите на мултинационалните интернет компании като Гугъл и Amazon. Това излиза наяве от документ, с който разполага Reuters. Онлайн колосите са изправени пред възходящ напън в Европейския съюз поради плащаните от тях ниски налози, само че страните постоянно се затрудняват да усилят налозите заради съществуващите сега регламенти.

Какво се предлага

Сегашната законова рамка облагодетелства онлайн компании по отношение на останалите и лишава страните от скъпи приходи, се споделя в документ на естонското председателство на Европейски Съюз, квалифициран за неофициалната среща на финансовите министри в Талин на 15 и 16 септември. В него се предлага промяна на интернационалните данъчни закони, с цел да се промени схващането за " непрекъснато определяне ", тъй че цифровите компании да бъдат облагани там, където основават доходи, а освен в страните, където се намира данъчната им централа.

Тъй като 28-те членки на Европейски Съюз могат да наложат несъгласие, а някои от тях са се възползвали от това си право при предходни оферти за данъчни промени, в Естония оферират планът да се разисква поетапно идните месеци, а решение да се вземе през декември. В документа се споделя още, че заключението на Европейски Съюз би трябвало да се придвижи на световно равнище и към други стопански системи отвън общността, с цел да не се рискува конкурентоспособността на Европа.

Плосък налог за онлайн компании

През юли Франция загуби дело против Гугъл за заплащане на алегоричен налог за интервала 2005 - 2010 година В основата на желае на държавното управление е, че американската компания посредством дъщерната си Гугъл France е предложила рекламни услуги на клиентите си в търсачката. Онлайн корпорацията има дъщерна компания и в Ирландия, където е централата й за Европа, и там заплаща налози. Решението на френския съд беше, че защото Гугъл участва единствено виртуално в страната, тя не би трябвало да заплати претенции от Франция налог на стойност 1.1 милиарда евро. Освен това съдът в Париж прибавя, че Гугъл France няма нужния механически екип, с цел да реализира услугата без външна помощ.

Онлайн фирмите се намират под сериозен напън в Европейски Съюз за заплащане на налози, като Apple и Amazon също водят правосъдни борби. Ако предлагането от Естония се одобри, " виртуалното " наличие на компанията в дадена страна ще е задоволително изискване за заплащане на налог там. Идеята обаче не съответствува с признатите правила от Международната организация за икономическо съдействие и развиване. В нея членуват по-големите международни стопански системи като Съединени американски щати, Япония и Европейски Съюз. Предложението за " непрекъснато определяне " е по-амбициозно от към този момент обсъжданите разновидности от Брюксел.

Друг проблем, който европейските регулатори желаят да разрешат, е практиката компании като производителя на iPhone да построяват централата си в страни с ниски корпоративни налози, като да вземем за пример Ирландия. По-рано това лято от Европейски Съюз одобриха нови регулации, които принуждават фирмите да дават информация за произхода на облагата и броя на чиновниците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР