Google предлага възможност за осигуряване на достъп до настолен Windows

...
Google предлага възможност за осигуряване на достъп до настолен Windows
Коментари Харесай

Как да получите достъп до компютъра си през смартфон



Гугъл предлага опция за обезпечаване на достъп до настолен Windows или macOS компютър от смарт телефон, бил той Android или iPhone. Всичко, което ви е належащо за задачата е приложението Chrome Remote Desktop.

В редовете по-долу ще ви разбираем по какъв начин да употребявате своя Android смарт телефон за достъп до компютър, работещ под Windows 10. За потребителите на iPhone и macOS процесът е подобен.
Инсталиране на нужния програмен продукт

Първата стъпка е да инсталирате Chrome Remote Desktop на смарт телефона и на компютъра. В първия случай е елементарно – намерете софтуера в Play Store и го свалете.

На компютъра ви е нужен браузърът Chrome. Ако не разполагате с него, то можете да си го свалите от тук.

Стартирайте браузъра и в адресното поле въведете: chrome://apps. Кликнете върху Chrome Remote Desktop приложението и му осигурете желаните права за достъп.

След това кликнете върху бутона Get Started в секцията My Computers, a по-късно – върху Enable Remote Connections бутона.

По всяка възможност системата ще изиска да инсталирате Chrome Remote Desktop Host, тъй че следвайте инструкциите. Ако обаче нещата зациклят на известието “Please wait while Windows configures Chrome Remote Desktop Host”, то може би от вас се чака да разрешите инсталацията. Огледайте таскбара за мигаща иконка, изобразяваща жълто-син щит. Кликнете върху нея и разрешете на инсталиращия програмен продукт да прави промени по компютъра.

Следващата стъпка е да кликнете още веднъж бутона Enable Remote Connections. Този път системата ще изиска да въведете ПИН от най-малко шест числа. Той се употребява за достъп до компютъра, тъй че го запомнете.

От вас може още веднъж да бъде поискано категорично позволение да позволите на приложението да прави промени по конфигурацията на компютъра. Също по този начин ще бъдете предизвестени да ревизирате в вариантите дали машината автоматизирано се изключва, “заспива” или хибернира след известно време. Ако това е по този начин, то няма да имате отдалечен достъп до нея.
Свързване с компютъра

За да получите достъп до компютъра през Android, стартирайте Chrome Remote Desktop приложението, което инсталирахте по-рано. Уверете се, че сте влезнали в един и същи Гугъл профил и на двете устройства. В противоположен случай компютърът няма да попада в листата.

Ако всичко с връзката е наред, то ще видите името на компютъра в приложението. Кликнете върху него и въведете ПИН-а, който зададохте доскоро.

След привършване на изброените дотук стъпки към този момент имате достъп до (например) домашния си компютър. Можете да дадете достъп и на различен човек, в случай че споделите с него ПИН кода. Последното е комфортно, когато пътувате – дайте го на роднина/съпруга(та)/съквартиранта(ката), които имат физически достъп до машината. Така те ще могат оказват помощ при положение на проблем.
Как да управляваме компютъра през Android
След като сте се свързали, на екрана на смарт телефона ще видите целия десктоп и част то него. Можете да мащабирате с пръсти.

По подразбиране дисплеят на телефона играе ролята на тъчпад, посредством който управлявате курсора. Ако предпочитате да го употребявате като елементарен тъчскрийн, вместо да местите курсора, то провлачете пръст от долната част на екрана и докоснете иконата, изобразяваща мишка. На нейно място ще се появи пръст. Докоснете още веднъж, с цел да се върнете в предходния режим.

Докоснете текстово поле и на екрана ще се появи нормалната клавиатура. По точи метод можете бързо и елементарно да вършиме леки редакции по документи до момента в който сте в придвижване. Ако желаете да въвеждате текст в Word, то евентуално ще би трябвало да стартирате клавиатурата ръчно. За задачата провлачете пръст от горната част на екрана и кликнете върху съответната иконка.

Можете също по този начин да изпратите Ctrl-Ald-Del сигнал до компютъра. Имате достъп до опцията през иконката, изобразяваща три точки. Тя може да вие нужна за извикване на екрана за въвеждане на паролата за Windows. Пак там се намира и опцията за завършек на достанционната сесия (Disconnect).
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР