Google Play Store предоставя милиони приложения на ваше разположение за

...
Google Play Store предоставя милиони приложения на ваше разположение за
Коментари Харесай

Ако имате тези 3 приложения в телефона си, изтрийте ги веднага

Google Play Store дава милиони приложения на ваше разположение за всевъзможни задания. Въпреки това с разнообразието идва риск, защото някои от тези приложения са маркирани като злонамерени, тъй като съдържат рисков код, крадат потребителски данни, нарушават поверителността и като цяло носят най-вече проблеми. Въпреки че Гугъл следи прецизно приложенията посредством обещанието си за Play Protect, някои могат да останат под радара на колоса. Когато тези приложения бъдат изтеглени на вашия смарт телефон, те освен могат да откраднат данните ви, само че и евентуално да изложат на риск финансовата ви информация, да оставят телефона ви предразположен на хакове и даже да блокират телефона ви, оставяйки ви едно неефикасно и прекомерно скъпо преспапие.

Според неотдавнашен отчет Центърът за проучване на киберсигурността на Synopsys (CyRC) е маркирал 3 приложения на Гугъл Play Store с уязвимости, които биха могли да дадат достъп на нападателите да извършват случайни команди на вашия телефон. И трите приложения са отдалечени приложения за мишка и клавиатура, които разрешават на потребителя да употребява мишка или клавиатура с телефона посредством свързване към сървър.

Техните имена са:

1. Lazy Mouse

2. Telepad

3. PC Keyboard

И трите приложения са доста известни, защото имат над 2 милиона изтегляния комбинирано в Гугъл Play Store. Докладът гласи: „ Изследванията на CyRC разкриха слаби или изчезнали механизми за засвидетелствуване, изчезнала авторизация и несигурни информационни уязвимости в трите приложения. Използването на уязвимостите при засвидетелствуване и авторизация може да разреши на отдалечени неавтентифицирани нападатели да извършват случайни команди “.

Ето за какво, в случай че имате някое от тези приложения конфигурирани на вашия смарт телефон, неотложно ги премахнете.

Въпреки че няма сигурен метод да разберете кои приложения са рискови в Гугъл Play Store, има някои признаци, за които можете да следите, пише  hicomm.bg. Сред тях са описанието и ревютата на приложението, броят на свалянията му, както и достъпът до позволения, които то желае, когато го инсталирате.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР