Google обяви официалния старт на проекта, който определя като най-мощен

...
Google обяви официалния старт на проекта, който определя като най-мощен
Коментари Харесай

Запознайте се с Gemini: Най-мощният изкуствен интелект на Google

Гугъл разгласи формалния старт на плана, който дефинира като най-мощен и кадърен модел за изкуствен интелект.

Езиковият модел се назовава Gemini и ще включва набор от три разнообразни размера: Gemini Ultra - най-голямата и най-способна категория; Gemini Pro, който се употребява за необятен набор от задачи; Gemini Nano, който ще се употребява за характерни задания и мобилни устройства, оповестява CNBC.

Засега компанията възнамерява да лицензира Gemini за клиенти посредством Гугъл Cloud, които да го употребяват в своите приложения.

От 13 декември разработчиците и корпоративните клиенти могат да получат достъп до Gemini Pro посредством Gemini API в Гугъл AI Studio или Гугъл Cloud Vertex AI.

Разработчиците на Android също ще могат да основават с Gemini Nano.

Gemini ще се употребява и за зареждане на артикули на Гугъл, като чатбота Bard и Search Generative Experience, който се пробва да дава отговор на поръчки за търсене с текст в всекидневен жанр (SGE към момента не е необятно достъпен).

Gemini Ultra е първият модел, който превъзхожда човешките специалисти в MMLU (масивно многозадачно схващане на езика), което употребява композиция от 57 предмета като математика, физика, история, право, медицина и нравственос за инспекция както на познанията за света, по този начин и на качествата за решение на проблеми, съобщи компанията в нова обява в формалния си блог. Предполага се, че той може да схваща нюансите и аргументацията в комплицирани тематики.



" Gemini е резултат от огромни взаимни старания на екипи в Гугъл, в това число на сътрудниците ни от Гугъл Research ", написа основният изпълнителен шеф Сундар Пичай в обявата от през днешния ден (6 декември).

" Тя е основана през цялото време, с цел да бъде мултимодална, което значи, че може да обобщава и безпроблемно да схваща, да работи и да комбинира разнообразни типове информация, в това число текст, код, аудио, изображение и видео. "

От през днешния ден чатботът Bard на Гугъл ще употребява Gemini Pro, с цел да оказва помощ с разширени разсъждения, обмисляне, схващане и други благоприятни условия.

В началото на 2024 година ще бъде пуснат " Bard Advanced ", който ще употребява Gemini Ultra, оповестиха ръководителите на компанията по време на диалог с медии във вторник. Това е най-голямата актуализация на чатбота Bard, съперник  на ChatGPT.

Актуализацията идва 8 месеца откакто софтуерният колосът пусна за първи път Bard и година откакто OpenAI пусна ChatGPT на GPT-3.5. През март тази година ръководеният от Сам Алтман стартъп пусна GPT-4.

От Гугъл обявиха, че Gemini Pro е постигнал по-добри резултати от GPT-3.5, само че заобиколиха въпроси за това по какъв начин се оправя с GPT-4.

На въпроса дали Гугъл възнамерява да събира такси за достъп до " Bard Advanced ", генералният управител на Гугъл за Bard съобщи, че компанията е фокусирана върху основаването на положително преживяване и към момента няма детайлности за монетизацията.

На въпрос дали Gemini има нови благоприятни условия спрямо настоящото потомство LLM, Ели Колинс, вицепрезидент на продуктовия отдел в Гугъл DeepMind, отговори: " Подозирам, че има ".

Според обособени известия, Гугъл е отсрочила стартирането на Gemini, защото не е била подготвена. Множество кореспонденти попитаха за забавянето, на което Колинс отговори, че тестването на по-усъвършенстваните модели лишава повече време. Тя добави, че Gemini е най-тестваният модел на AI, който компанията е основала и че той има " най-изчерпателните оценки на сигурността " от всички модели на Гугъл.

Колинс акцентира, че макар че е най-големият модел, Gemini Ultra е доста по-евтин за обслужване.

" Той е не просто по-способен, а и по-ефективен. Все още ни трябват обилни калкулации за образованието на Gemini, само че ставаме доста по-ефективни във връзка с способността ни да образоваме тези модели. "

По-рано тази година CNBC откри, че огромният езиков модел PaLM 2 на Гугъл, най-новият по това време модел на изкуствения разсъдък, употребява съвсем пет пъти повече текстови данни за образование, в сравнение с предшественикът му LLM.

Също през днешния ден, Гугъл показа нов процесор от последващо потомство за образование на модели с изкуствен интелект.

Чипът TPU v5p, който Salesforce  и стартъпът Lightricks започнаха да употребяват, предлага по-добра продуктивност за цената от TPU v4, разгласен през 2021 година, обявиха от Гугъл. Но компанията не даде информация за продуктивността спрямо пазарния водач Nvidia.

Съобщението за чипа идва седмици откакто съперниците в облака Amazon и Microsoft демонстрираха персонализиран силиций, ориентиран към AI.

През август Гугъл започва " ранен опит ", наименуван Search Generative Experience (SGE), който разрешава на потребителите да видят по какъв начин би изглеждало едно генериращо прекарване с изкуствен интелект при потребление на търсачката - търсенето към момента е главен център на облага за компанията.

Инвеститорите желаят график за SGE още от май, когато компанията за първи път разгласи опита на годишната си конференция за разработчици Гугъл I/O.

В известието за Gemini в сряда съвсем не се загатва SGE, а ръководителите не са безапелационни по отношение на проектите за пускане за необятната общност, като споделят, че Gemini ще бъде включен в нея " през идната година ".

" Тази нова епоха на моделите съставлява едно от най-големите научни и инженерни старания, които сме предприемали като компания ", съобщи още Сундар Пичай.

" Искрено се вълнувам за това, което следва, и за опциите, които Gemini ще разкрие за хората на всички места ", добави шефът на Гугъл.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР