Google, Microsoft, Amazon, Salesforce... даже най-големите компании в иначе проспериращия

...
Google, Microsoft, Amazon, Salesforce... даже най-големите компании в иначе проспериращия
Коментари Харесай

По какво личи, че ни грозят съкращения и как да се подготвим

Google, Microsoft, Amazon, Salesforce... дори най-големите компании в другояче проспериращия софтуерен бранш редуцират. При това, редуцират хиляди - общо над 40 000 души за едвам няколко седмици. У нас никой не приказва за сходна вълна, само че терзанията поради икономическата и политическата обстановка неизбежно водят до мрачни мисли - дори и настоящите данни да демонстрират рекордно ниска безработица в световен проект.

Така една трета от работещите американци се тормозят от това, че могат да бъдат освободени от работа, излиза наяве от онлайн изследване, представено от Business Insider.

Страхът постоянно е по-малък, а решенията - по-мъдри тогава, когато имаме пред себе си съответни въпроси и съответни отговори. По какво си проличава, че съкращенията чукат на вратата? Ясно е какво ни чака при неприятна оценка на представянето, само че не е толкоз явна потребността да обръщаме внимание на всеки изнемощял дългогодишен план и на всяка отсрочена от мениджъра среща.

Business Insider се допита до четирима специалисти по кариерно развиване за знаците, че дадена позиция е застрашена. Ето какво споделят те:

Следете новините

Да, затормозяващо е. Да, от време на време е досадно, само че няма различен метод - в случай че не следите новините, няма по какъв начин да сте наясно с макроикономическите трендове и евентуалните резултати върху промишлеността ви.

Ако, да вземем за пример, ваш съперник разгласи " преструктуриране " или напряко заприказва за съкращения, това е алена лампа - мечката към този момент играе в двора на съседите, както е споделил народът. Винаги е допустимо съперниците да са просто по-зле ръководени, само че е не по-малко евентуално просто в целия бранш да настъпват усложнения, които да изискват неприятни за чиновниците ограничения.

Следете резултатите

Единственото по-неприятно занятие от гледането на вечерната емисия вести е запознаването с финансовите резултати на компанията, в която работим. Някъде из таблиците и завоалирания език обаче са знаците за идни проблеми.

Например - няколко поредни тримесечия с понижена облага могат да бъдат последвани от " оптимизация ".

Ако наемането на нови чиновници се забави или непосредствено се разгласи " заледяване " на назначенията, това нормално е първата стъпка в развой, който може да включва съкращения - изключително в случай че и след него резултатите не се подобрят.

Следете дребните знаци

Всякакви непланирани разбърквания в основни екипи и преместване на чиновниците в разнообразни колективи демонстрира неустановеност в посоката на компанията, а това има последствия, означават специалистите. За положително или неприятно, представянето на чиновниците е обвързвано с представянето на техния управител и по тази причина може да се окажете в уязвима позиция, в случай че той бъде освободен или заставен да си тръгне.

Опасност дебне и при вкарване на нов човек в екипа сред вас и вашия управител, а също и при директното поверяване на плана на външен човек - доста постоянно ръководителите не желаят да работят със заварения екип.

Неочаквано и неоснователно неприятна противоположна връзка от мениджъра може да значи, че той е под напън да предложи съответни чиновници за редуциране (например - вас). Ако ви лишават основни задания или ви се дава да доработвате остарели планове, това е явен знак, че не виждат бъдеще във вас. Попаднете ли в изолираност, стартират ли да ви " не помнят " във значими имейли, несъмнено нещата не отиват на добре.

В подготвеност за най-лошото

Никой не желае да бъде изритан от позицията, в която е вложил време, сила и нерви, само че е значимо въпреки всичко да бъдем подготвени и за сходно развиване.

На първо място - работете съзнателно, с цел да не давате спомагателни учредения за своето освобождение, поддържайте положителни контакти на всички равнища в компанията и бъдете дейни в LinkedIn, както и в разнообразни общи формати за промишлеността, в която работите, били те онлайн и офлайн. Така и по-лесно ще можете да подготвите своя План Б.

Докато той сработи, обаче, ще е добре да се научите да управлявате разноските си още по-добре - дори и към момента да сте на остарялата си работа. Спестените пари сигурно ще са ви потребни във времето до идната ви кариерна стъпка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР