Google е рекламна компания.Въпреки доминацията на мобилната ѝ операционна система,

...
Google е рекламна компания.Въпреки доминацията на мобилната ѝ операционна система,
Коментари Харесай

Google се готви за бъдеще отвъд рекламите

Google е рекламна компания.

Въпреки превъзходството на мобилната ѝ операционна система, артикули като Gmail и набезите с услуги като Гугъл Play Music и YouTubeTV, компанията към момента прави съвсем 90% от приходите си от реклами, напомня Quartz.

Рекламният бизнес носи и главната част от приходите на компанията-майка - Alphabet - която има огромно портфолио от други бизнеси, в това число разработка на изкуствен интелект, самостоятелно шофиране и капиталовите групи GV и CapitalG.

Разбира се, доста от тези компании са дълготраен залог и не може да се чака, че скоро - или изобщо в миналото - ще се отплатят. Но има други, по-земни хрумвания, които скоро може в действителност да стартират да носят пари: Waymo и Гугъл Cloud.

В облаците

На вложителите не им е елементарно да схванат какъв брой тъкмо пари донася облачният бизнес, само че по-рано тази година изпълнителният шеф на компания Даян Грийн загатна, че услугата е минала $1 милиард доходи за тримесечие.

Друг барометър за триумфа е графата " други доходи " на Гугъл, в която компанията регистрира всички доходи, които не са от реклама - като услуги и хардуер. През последното тримесечие тази рубрика набъбна с 37% до $4,4 милиарда.

Тази цифра е рисково покрай приходите от рекламната мрежа на Гугъл - вторият максимален източник на средства, който донесе $4,8 милиарда през предишното тримесечие.

Но в региона на услугите Гугъл се изправя пред огромна конкуренция. Microsoft и Amazon към този момент регистрират доста по-големи доходи от пазара, който се пресмята на над $180 милиарда тази година.

Едно от преимуществата на Гугъл е дългата скамейка с разработчици на изкуствен интелект, чиято работа непрекъснато намира място в облачните артикули. Миналата седмица компанията заяви, че готви изкуствен интелект за колцентрове, който да поема по- " елементарни " позвънявания и да оставя комплицираните въпроси за хората.

Новата пък по-малка мобилна версия на чипа Tensor Processing Unit, употребен в дейтацентровете на компанията, може да донесе гражданска война за изкуствения разсъдък в мобилните телефони и други артикули, защото ще може да дава отговор на въпроси без да се свързва със сървърите на Гугъл.

Разбира се, не е несъмнено, че тази функционалност ще бъде въведена. Подобен ход би бил доста потребен за отбраната на персоналните данни на потребителите, а също така ще забърза работата и на устройствата. Събирането и анализът на потребителски данни и дейности обаче изведе Гугъл до актуалната позиция.

Waymo

Миналата седмица стартира и да се избистря проекта на Alphabet да стартира да печели от Waymo. Компанията уголемява активността си в Аризона, а пет колегата ще ѝ платят, с цел да интегрира самостоятелните коли в техния бизнес. Компанията са Walmart, Element Hotels на Marriott, Avis, Autonation и DDR Corp.

Нито Waymo, нито останалите компании оповестяват за каква сума е договорката.

Alphabet прави обилни вложения в Waymo, в това число прибавянето на нови 62 500 самостоятелни минивана от Fiat Chrysler, които костват на дребно по към $40 000.

Като част от първичната тестова стратегия, компанията сега не таксува потребителите за пътуванията, само че напълно скоро тези над 60 хиляди автомобила може да стартират да вършат пари.

Засега обаче нямаме информация по кое време ще стартира този развой.

И макар че Waymo и Гугъл Cloud ще носят доходи на Гугъл, те имат да извървят доста път, до момента в който стигнат $20-те милиарда, които компания изкара от реклами за предишното тримесечие. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР