Google е порталът към интернет за повечето хора. И когато

...
Google е порталът към интернет за повечето хора. И когато
Коментари Харесай

Хитри Google трикoве, които правят търсенето по-лесно

Google е порталът към интернет за множеството хора. И когато търсите нещо простичко като последните вести за Huawei да вземем за пример, Гугъл нормално ще ви даде каквото желаете от първия опит. Но в случай че се пробвате да намерите нещо по-специфично, ще ви се наложи да се поровите малко повече. Ето и няколко трика в търсенето с Гугъл, които могат да създадат живота ви най-малко една концепция по-лесен.

Използвайте кавички, с цел да намерите характерна фраза

Да кажем, че търсите артикул в интернет - едно просто набиране на неговото име може да е задоволително като " тонколона Sony HT-Z9F ". Но дано речем, че търсите по-специфична информация, като характерностите на високоговорителите в тонколоната.

Когато оградите фразата с кавички, това споделя на Гугъл да търси думите единствено в този съответен ред. Така че " sony HT-Z9F драйвери " да вземем за пример (не се тревожете - няма значение дали ще употребявате дребни или огромни букви), ще търси за всички страници, които съдържат думите " драйвер " и останалите, само че не наложително дружно. От друга страна, търсенето " тонколона HT-Z9F драйвери " стеснява доста търсенето, давайки резултат най-отгоре, който дава съответната спецификация, която търсим: 2.5-инчови драйвери.

Ако не можете да откриете термините, които търсите на страницата с този резултат, натиснете Ctrl+F от вашата клавиатура - Command+F за потребителите на Mac OS - с цел да локализирате търсените думи на страницата.

Бонус съвет: в случай че търсите характерна страница, само че не сте сигурни за точните думи, които са употребявани, може да поставите звезда в тези кавички, с цел да символизирате която и да е дума. Например, в случай че сте не запомнили името на поп сингъла на Florence + The Machine, който не можете да намерите, може да потърсите " Florence + The Machine* it off " и да намерите текстът на " Shake it off ", който търсите.

Изключвайте думи със знак минус

Дразнещо е когато търсенето ви ви даде резултати, които нямат нищо общо с това което търсите. Това е изключително постоянно срещано при омоними - думи, които се изписват и произнасят еднообразно, само че имат разнообразни смисли. Знакът минус ще ви помогне в тези случаи. Помислете за дума, която ще се покаже във всички несвързани страници и я включете със знак минус във вашето търсене. По този метод ще получите единствено резултатите, които ви интересуват. Например, в случай че търсите Apple MacBook, ще получите доста резултати и за MacBook Air, и MacBook Pro. Просто ги елиминирайте от вашето търсене: " macbook -air -pro ". Така постоянно ще получите по-конкретни резултати.

Стеснете търсенето до характерен времеви интервал

От време на време резултатите от търсенето ви ще съдържат по-стари публикации по дадена тематика, които не са били актуализирани с по-актуална информация. Ако срещате този проблем, може да поставите ограничаване по дата на резултатите, като кликнете бутона " Инструменти " под лентата за търсене на Гугъл и по-късно кликнете върху падащото меню " когато и да е ". Може да стесните резултатите до последната седмица, месец, година или друга времева рамка.

Търсете обичаните си уеб сайтове с оператора " site: "

Ако търсите публикация, която сте чели преди време, само че не можете да откриете в този момент или желаете да видите съответно какво някой от най-доверените ви уеб сайтове има да каже по въпроса, може да употребявате функционалността " site: " Така ще можете да стесните вашето търсене до тази съответна обява.

Това е изключително потребно при уеб сайтове, които нямат функционалността търсене, а също по този начин и постоянно работи по-добре от вградената лента за търсене на уеб страниците.

Пример: " site:money.bg комерсиална война Европа " - резултатите вижте тук.

Добавете бързи връзки (bookmarks) за търсене към адресната линия на браузъра си

Трикове като оператора site: са чудесни, само че те лишават време за изписване, изключително в случай че търсите постоянно съответно наличие, да вземем за пример в изданието Times. Можете да си спестите скъпо време при всяко търсене, като създадете къса основна дума за текст, който търсите постоянно. По този метод, вместо всякога да изписвате " site:nytimes.com + думата ", може просто да изпишете " nyt " в адресната линия на вашия браузър, да добавите какво още търсите ( " Iran deal " ) и непосредствено да достигнете до мечтаните резултати.

За да постигнете това, направете примерно търсене в Гугъл, след това вижтеURL адреса от адресната лента. Той би трябвало да бъде като следния: https://www.google.com/search?q=site%3Anytimes.com+iran+deal.

Него ще използваме, с цел да създадем нашата бърза връзка. В Chrome кликнете с десен бутон върху адресната линия и кликнете " Add ", с цел да създадете вашата бърза връзка с " nyt " като основна дума. Във Firefox кликнете с десен бутон върху лентата Bookmarks, изберете основаване на нов bookmark, който ще бъде с основна дума " nyt ".

Намерете източника на фотография с назад търсене по изображение

Последно - не всички търсения за формирани от думи. Понякога може да ни бъде от изгода да разберем от къде избрана фотография е пристигнала или да намерим версия с по-голяма резолюция. Навярно знаете, че може да въведете няколко думи, с цел да намерите фотография с Гугъл Image Search, само че може би не знаете, че това работи и в противоположната посока: Извлечете с курсора изображение в Image Search и Гугъл ще открие други версии на тази фотография за вас.

източник: money.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР