Google е подписала споразумение, съгласно което ще плаща на над

...
Google е подписала споразумение, съгласно което ще плаща на над
Коментари Харесай

Google ще плаща на над 300 медии в Европа за новини

Гугъл е подписала съглашение, според което ще заплаща на над 300 медии в Германия, Франция и четири други европейски страни за техните вести.

Компанията ще пусне инструмент, който ще улесни включването и на други медии, осведоми Reuters.

Сделката, която ще бъде оповестена обществено по-късно през днешния ден, идва след приемането на основни законодателни промени в Европейски Съюз по отношение на авторското право, които изискват Гугъл и други онлайн платформи да заплащат на музиканти, реализатори, създатели и медии за тяхната работа.

Медиите, които са измежду най-отявлените критици на Гугъл, от дълго време приканват държавните управления да създадат по този начин, че онлайн платформите да заплащат заслужено заплащане за своето наличие. Миналата година Австралия направи сходни заплащания наложителни, а Канада одобри сходни законодателни промени предишния месец.

"Засега имаме съглашение, които покриват над 300 национални, локални и профилирани медии в Германия, Унгария, Франция, Австрия, Нидерландия и Ирландия, като се водят още доста полемики, " споделя в блогпост Сулина Конал, шеф Новини и издателски партньорства.

От Ройтерс са се срещнали с блопоста, който се чака да бъде изработен обществен по-късно през днешния ден. Засега не излиза наяве какви суми ще получават медиите.

Две трети от тази група са немски медии, измежду които Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Обявяваме и стартирането на нов инструмент за отправянето на предложения към още хиляди медии, започвайки с Германия и Унгария, като той ще доближи и до други страни в Европейски Съюз в идните месеци, " споделя още Конал.

Инструментът предлага на медиите съглашение, което разрешава на Гугъл да демонстрира фрагменти от вести против лицензионна такса.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР