Голямото завръщане на българи от чужбина след коледните и новогодишните

...
Голямото завръщане на българи от чужбина след коледните и новогодишните
Коментари Харесай

Очакват бум на вносен ковид след празниците

Голямото завръщане на българи от чужбина след коледните и новогодишните празници може да докара до нова коронавирус вълна у нас. Това предвижда пред " Марица " шефът на дирекция " Заразни заболявания " в РЗИ-Пловдив доктор Милена Панайотова. И подсети, че в някои западноевропейски страни, където доста наши сънародници учат и работят, регистрират внезапен растеж на инфектираните.  

За нов подвариант на омикрон, който набира скорост във Франция и Италия и покачва броя на смъртните случаи, предизвести математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. 

" Този нов вид минава релативно леко при инфектираните, само че има доста случаи, когато след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Този коронавирус се оказва доста подъл и след него се отключват болести, които даден човек дори не ги е имал ", изясни проф. Кунчев пред Българска телеграфна агенция. Той прикани хората, които имат съпътстващи болести, да вземат ограничения и да носят защитни маски по време на празниците.  

В същото време в пловдивската здравна ревизия регистрират внезапен спад на желаещите да се имунизират. Тенденцията е почнала още през лятото. Дотогава дневно през кабинета за имунизация против коронавирус са прекосявали по 50-60 ​души, след взрива от зимата, когато тази численост е стигала до 100 ​души. „ Сега минават по десетина души дневно. Вчера, от цялата Пловдивска област, ваксини са си сложили едвам 18 души “, изясни доктор Милена Панайотова. Основно се имунизирали хора, които пътуват до страни, където това условие към момента го има, а те имат желание да посетят свои близки или да честват Коледа и Нова година там.  

" Хората се успокоиха от внезапния спад на болните и от това, че болестта протича по-леко. Заразените сигурно са повече, само че българите се научиха да си купуват проби от аптеките и да се лекуват сами. Повечето го преминахме и знаят какви медикаменти да пият “, разяснява още доктор Милена Панайотова.



В момента в РЗИ-Пловдив разполагат с всички типове ваксини против коронавирус.

В същото време болните от остри респираторни болести в Пловдив и региона се усилват, макар че към момента не са достигнати епидемиологични стойности, оповестяват общопрактикуващи лекари. И предизвестяват да не се подценяват обичайните за сезона вирусни инфекции.

Чакат пик на грипа през февруари  

Големият пик на грипа у нас се чака в края на февруари. В момента не може да се приказва за епидемиологично разпространяване на грипните вируси. Това разгласи пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, някогашен началник на НЦЗПБ и сегашен здравен съветник към Столична община. 

" У нас и в Сърбия съвсем няма грип. Грип има в Румъния и Турция, в Гърция е едва. Нищо ужасно няма, нищо по-различно от предходните обстановки. Януари може да чакаме прочут растеж на заболеваемостта ", сподели още проф. Кантарджиев.

За персоналното здраве той предложи да одобряваме доста течности, изключително в случай че усетим първите признаци на простуда, или да се хапва лимон със сода след ястие. 

Когато има болежка в гърлото, зачервено гърло, лимфни възли, може да се стигне до ангина. При стрептококова ангина няма кашлица. Има ли кашлица, да мислим за вирусни аргументи, изясни той. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР