Голямото семейство на Тъкачите е представено с една много пъстра,

...
Голямото семейство на Тъкачите е представено с една много пъстра,
Коментари Харесай

Основни грижи при отглеждане на амадини

Голямото семейство на Тъкачите е показано с една доста пъстра, красива и екзотична птица - амадината. Това прелестно естествено създание е мечтан и прелъстителен домакински любим поради цветното си блестящо оперение, лесното отглеждане и приятелския скромен темперамент. Освен това амадините имат относително дълъг живот за птици - те доближават до 10 години. Но по какъв начин се гледат амадини?

Когато се взима амадина за домашно развъждане, би трябвало да се има поради, че това е екзотична птица и по тази причина особеностите в характерността на типа се зачитат, с цел да се получи вярната грижа. Ето най-важните грижи за амадини:

1. Жилището на амадината е нейната клетка и защото птицата идва от топли места, клетката е нужно да бъде на място с добра светлина. Течението е рисково за птичката. Идеална дълготрайност на слънчевото греене денем е 12-15 часа. Добре е всеки ден клетката с птицата да бъде изложена на директна слънчева светлина за 30-40 минути.

2. През топлия сезон клетката е уместно да седи на балкона или в градината на къщата за няколко часа. Мястото за развъждане на амадината би трябвало да бъде съобразено с това птицата сама да избере дали да бъде на слънце или на сянка, местейки се в друг ъгъл на клетката си.

3. Поддържането на хигиената в клетката е нужно да бъде на високо равнище. Това значи ежедневно разчистване от хранителни боклуци, постоянно измиване на съдовете за храна на амадините и вода, а от време на време изцяло би трябвало да се почиства и измива цялата клетка.

 Амадина за домакински любим Снимка: skeeze/pixabay.com

4. Стабилният температурен режим е наложителен за положителното здраве на птицата. Оптималната температура за една амадина е 16-23 градуса. По-ниските стойности се толерират по-добре от по-високите. Влажността би трябвало да е междинна.

5. Като множеството птици амадините обичат водните бани. Трябва да им се обезпечи малко корито в клетката. Водата в него би трябвало да бъде чиста и на стайна температура. Нивото вода не трябва да е по-голямо от 1, 5 сантиметра. След всяка къпане се подменя.

6. Периодът на размножаване на амадини изисква допълнение на храната с растителни и минерални съставки, както и с животинска храна. Този интервал е към 20 дни.

7. Добрите грижи за амадините включват и непрекъснато следене на здравословното положение на домашния питомец, защото те страдат от разнообразни заболявания и паразити, за което би трябвало да се вземат бързи ограничения, с цел да се опази амадината в положение, което радва нейния собственик.

Прочетете още за зебровите амадини и гулдовия амадин.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР