Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдивтази неделя,

...
Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдивтази неделя,
Коментари Харесай

Кукери гонят злото от Пловдив с шествие по Главната тази неделя

Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдивтази неделя, на 26 февруари. В него ще взе участие особено кукерският състав от Народно читалище „ Св.Св. Кирил и Методий “ в гр. Раковски, по покана наекипа на Фондация " Заедно ".Събитието ще е подарък за всички пловдивчани и посетители премия, които желаят да уважат националните традиции на Сирни Заговезни.

Кукерите идват в града на тепетата, седмица след интернационалния фестивал на кукерските и маскарадни игри „ Кукове-Раковски “ – едно от най-колоритните събития, което показва традициите, които пази и католическата общественост у нас.Вярва се, чемагическите дейности на кукерите гонят злото и оплождат природата,„ та да се роди и прероди “,както споделят старите хора.

Шествието в Пловдив ще премине от площад " Централен " по Главнатаи ще продължи до кв. „ Капана “.Очаква се кукерите да дойдат към 16.30 часа и всички, които желаят да ги посрещнат, могат в този час да бъдат пред Военния клуб.

Кукерските игри се организират при започване на великитепости-наСирни Заговезни. По остарял български бит това е денят, в който желаеме и даваме амнистия.Това е и последният огромен зимен празник, който отбелязва краят на зимата и началото на новатаземеделска година.

Т.нар. празници на възраждащата се природа, са характерниза многонароди.Прескачането на огъня за здраве – е обред, който е останал от предхристиянската ера, само че и до през днешния ден този бит се пази, кактов българскитетрадиции на Сирни Заговезни, по този начин и в съветските, и в арменските.

Древният славянски празник " Масленица " се пада също на 26 февруари т. година Той е част от националния календар на рускоговорящите общности в Пловдив и района, както и на бесарабските българи. Обичаите на " Масленица " ще бъдат показани пред клуб " Берьозка " в центъра на града, малко по-рано в неделния ден.Те са свързани с доста забавление и занимателни игри, както и с палене на сламено плашило. Основното ястиена този денса блините.

Aрменската общественост в Пловдивотбеляза " Дярънтарач " -Сретение Господнеоще на 12 февруари, като обичаят измежду общността, който се пази и до през днешния ден, също е прескачане на огън за здраве и шанс.„ Дярънтарач " се празнува и като ден на новобрачните двойки.Свойкарнавален празник напролет имат и евреите.Пурим е обвързван също с веселиетои радосттаот успеха на положителното над злото. Той се отбелязва през март. Празникътсе празнува от младежите и всички, които имат вяра в истинскаталюбов.

Традициите и обичаите на другите народности ще бъдат пресъздадени и снимани за архива наНФ " Култура " като част от плана наФондация " Заедно " - " Един град, три религии, седем етноса - от предишното за бъдещето ", обвързван с популяризирането на нематериалното културно завещание на общностите с най-стара история в Пловдив.

Временна организация на придвижването се вкарва в квартал „ Коматево “ поради обичайното кукерско шествие по случай Сирни заговезни, което ще се организира от 13 до 14,30 часа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР