Голямо количество оръжие и боеприпаси за него са били открити

...
Голямо количество оръжие и боеприпаси за него са били открити
Коментари Харесай

Купища оръжие и пари открити в дома на Бенчо Бенчев

Голямо количество оръжие и муниции за него са били открити в бургаския общинар от групата на Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев, който беше задържан дружно с Димитър Желязков – Митьо Очите в хотел в Истанбул. По първична информация служители на реда ревизират и колите на предприемача, който е съучастник във компанията " Аркус-Сигурност ", където Желязков е казвал, че е съветник.

Пред публицисти зам.-главният прокурор Иван Гешев уточни, че все още се открива дали всичкото оръжие - револвери, автомат и други, е законно притежавано. Продължава претърсването на десетки адреси. " Намерено е черно счетоводство в дома му с избрани бележки какъв брой пари да се дадат на водача на незаконната група ", уточни някогашният началник на спецпрокуратурата.
Той уточни, че на 3 август вечерта (малко след издаването на Европейската заповед за арест) Димитър Желязков е влезнал в Турция с кола на компания на Бенчо Бенчев, който е бил дружно с него. На името на общинския консултант и на още един български жител са се водили стаите в хотела на пл. " Таксим ". Желязков не е бил регистриран като посетител.

" В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще проучват извършените разпити и претърсвания и ще преценяват дали има доказателства за персонално укривателство " - по този начин отговори Гешев на въпроса дали ще има обвиняване против Бенчев.

По думите му следствието е както в посока дейностите на разпитата незаконна група, по този начин и във връзка с пране на пари. Текат инспекции на бизнеса на общинския консултант, както и на компании, които съгласно прокуратурата са на подставени лица, а в действителност се ръководят от Димитър Желязков.

Освен Бенчев, южната ни съседка изпрати към България с белезници на ръцете и друго политическо лице, оказало се на едно и също място с Очите – някогашният народен представител от Движение за права и свободи Несрин Озун, който има взаимен бизнес с Бенчев. Двамата и още петима през нощта бяха предадени на нашите управляващи на пункта „ Капитан Андреево " и по-късно – докарани в полицията в Бургас.

Прокурор Гешев изясни, че турската страна е сметнала, че седмината са заплаха за националната сигурност заради обстоятелството, че са се придвижвали дружно с търсено от Интерпол лице. Затова и са ги предали на Министерство на вътрешните работи.

Самият Желязков занапред ще бъде екстрадиран у нас. Според зам.-главния прокурор евентуално несебърският необут няма да упорства за дело в Турция и ще одобри да бъде предаден на българските управляващи.

На 2 август 19 души, считани за близки до несебърския необут Димитър Желязков, бяха задържани при интервенция ориентирана против рекета и наркоразпространението. Петима от тях остават за непрекъснато под стража, реши през вчерашния ден спецсъдът. Според държавното обвиняване групата се е употребила с огромно въздействие в страната.

Днес Гешев уточни, че още един от търсените се е прибрал от Испания, с цел да се съобщи. Общинският консултант Пейко Янков обаче към момента е в неопределеност.

Специализираната прокуратура преценя събраните доказателства за възможната съпричастност на Бенчев към проведената незаконна група (както и на други, доведени от Република Турция) и повдигането на обвинявания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР