Голямата сила на върхушката в ДПС е връзката с Русия.

...
Голямата сила на върхушката в ДПС е връзката с Русия.
Коментари Харесай

ДПС е органически свързано с Мултигруп: как се роди ДПС и как стана това, което е днес


" Голямата мощ на върхушката в Движение за права и свободи е връзката с Русия. Мантрата, че Движение за права и свободи е сътрудник на Турция в България е основана от хората на Държавна сигурност. Целта е да се отклони вниманието от действителните обвързаности. " Разговор с доцент Михаил Иванов:

Михаил Иванов

Дъждовни води: Г-н Иванов, словосъчетанието „ Възродителен развой “ се използва за пръв път обществено на срещата на Централен комитет на Българска комунистическа партия през януари 1985 година. стартират обаче доста по-рано. Откога са първите индикации за тази поредна политика на комунистическата партия?

Иванов: Понятието е употребявано и по-рано, само че тази дата в действителност е знаменателна. Тогава е свикано заседание на партийния актив, на което Георги Атанасов осведоми за хода на насилственото преименуване в Южна България. Той набелязва и ограниченията за промяна на имената и в Северна България. Тодор Живков също прави просторно изявление, в което декларира, че ние нямаме различен избор, че „ турците са заели проходите на Стара планина “. Казва още, че тази работа е свършена при дълбока загадка и че са знаели единствено няколко души, „ с цел да не се издаде четата “, на което се смее в негов жанр. Заседанието в действителност е доста значимо.

На вашия въпрос. През 1969 година се взима решение на Политбюро, което дава старт на асимилационната политика. Тя не визира единствено турците, а на първо време помаците. Ромите също. Първите през 1970-те, вторите на няколко талази, като най-мащабната е при започване на 1980-те. Затварят се турските театри, вестниците, стопира се издаването на книги на турски и всякаква друга културна активност на турското малцинство. През 1984 година на тях са им останали единствено имената и опцията да приказват на турски.

Дъждовни води: Комунистическата власт обаче не съумява да завоюва поддръжката на Москва за промяната на имената и за репресиите над българските турци. Защо, съгласно Вас, тогава взема решение без да пита да докара процесите до дъно?

Иванов: Този въпрос няма еднопосочен отговор. Сталин е диктувал каква да бъде политиката към турците, само че след това нещата се трансформират. На всички значими съвещания на управлението на Министерство на вътрешните работи през 1980-те участват един или двама висши офицери на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - т.е., Москва е изцяло в течение какво става. Съюз на съветските социалистически републики е въздържан към тази политика, само че той не може да не отбрани своя съдружник от Варшавския контракт. По същото време Чаушеску оказва напън върху унгарското малцинство в Румъния. Останалите социалистически страни се държат на отдалеченост. Така че Съветският съюз не е подкрепял тези дейности, само че в същото време е стоял зад България.

Дъждовни води: Да поговорим и за Движение за права и свободи. Колко мощна е ролята на Държавна сигурност (ДС) и на структурите, които я наследиха, за развиването и оформянето на Движението?

Иванов: Ролята на Държавна сигурност не трябва да се абсолютизира. Тя постоянно е била инструмент в ръцете и под контрола на тоталитарната върхушка, а не, както някои считат, страна в страната. Това е маша, която са употребявали както те решат. Държавна сигурност няма независима политика. В самата нея след смяната през 1989 година имаше разнообразни визии дали да има или да няма турска партия.

Андрей Луканов и ген. Любен Гоцев бяха представители на комунистическото крило, което работеше за основаването на Движение за права и свободи. Но по-голямата част от Българска социалистическа партия бяха срещу. Аз съм питал един от тези, които работеха интензивно за основаването на Движение за права и свободи, за какво го правеха. Отговорът му: „ Беше преценено, че те по този начин или другояче ще си създадат партия. По-добре да я създадат с нас, в сравнение с без нас “.

Доц. Михаил Иванов е откривател на " Възродителния развой ", малцинствата и междуетническите връзки

В Съюз на демократичните сили всички бяха единомислещи, че правата на турците би трябвало да се възстановят, само че не и да се основава турска етническа партия. На Кръглата маса съвсем всички от Съюз на демократичните сили се опълчиха Движение за права и свободи да бъде легитимирано, като бъде позволено да взе участие в работата на Масата.

Но и извън упорстваха в България да се одобри да има турска етническа партия. От Съвета на Европа да вземем за пример се застъпваха за това. Аргументът беше, че етническото напрежение би трябвало да се овладее, а една партия на турците ще послужи като отдушник. Американски представители също се изказваха в такава тенденция. През 1993 година посланикът на Съединени американски щати Уилям Монтгомъри съобщи при чуването в Конгреса преди назначението му, че ще работи за отпадане на възбраната за етнически партии в българската конституция.

В същото време основаните от крилото на Георги Атанасов в Българска комунистическа партия прокомунистически националистически организации оповестиха война на Движение за права и свободи. Целта беше да се разгори противоборство сред тях, при което те да се усилват взаимно за сметка на действителните демократични сили. Работеше формулата, че етноцентризмите взаимно се усилват.

Действително хора от Държавна сигурност и от комунистическата върхушка оказаха своето въздействие и насочиха в избрана посока развиването на Движение за права и свободи. Това беше комплициран и дълъг развой. В самото начало в Движението имаше по-силни демократични трендове, след което доста бързо надвиха олигархичните. В началото в партията имаше доста сериозна съпротива против. Именно това докара до такава степен, че той изхвърляше човек след човек от най-висшето управление. Първият зам.-председател - Халим Пасажов, определен при основаването на партията на 4 януари 1990 година, не беше даже позволен до Учредителната конференция на Движение за права и свободи. Безцеремонно бяха изхвърлени ръководителят на контролната комисия Хюсеин Юмер и идващият зам.-председател Яшар Шабан, отхвърлен беше и секретарят на партията Йенал Бекир. Стигна се до декември 1993 година, когато цялата кърджалийско-хасковска група демонстративно напусна конференцията, тъй като Доган наложи сътрудниците на Държавна сигурност Юнал Лютфи и Осман Октай в управлението.

Дъждовни води: Има ли еднопосочен отговор на въпроса каква е идеята на Движение за права и свободи: отбрана на хората с турско съзнание и на малцинствата - или просто потребление на проблемите им за обогатяване на доближените до Ахмед Доган?
Редакцията предлага
Иванов: В първите месеци и години от основаването на Движение за права и свободи имаше ясно изявена наклонност за отбрана на турските език и просвета. Но последователно се видя, че ползите на част от управлението и по-специално на Ахмед Доган са към икономическата интензивност. Имам фотоси в архива си на манифестации на Движението, на които шефът на „ Мултигруп “ Илия Павлов беседва другарски на трибуната с Ахмед Доган. Присъствал съм на локална конференция, на която вицепрезидент на „ Мултигруп “ сервира приветствия от името на групировката. Връзките на Движение за права и свободи с „ Мултигруп “ ставаха все по-близки и по-близки.

Това беше обвързвано и с друго събитие. Ако погледнете депутатите на Движението във Великото национално заседание, по данни на Комисията по досиетата 50% от тях бяха сътрудници на Държавна сигурност - при 15% за цялото Велико народно събрание. А някои хора починаха и за тях не може да се направи инспекция.

В началото на 1990-те години България беше разграбвана. Валутата на страната се изнасяше с куфарчета от хора, свързани с Министерство на външните работи и Държавна сигурност - дипломатическото куфарче не се преглеждаше на митницата. Фалираха се банки, крадеше се на пакост, започнаха войни сред незаконните групировки, постоянно чувахме за гангстерски убийства. Убит беше Андрей Луканов. В началото на тези процеси Движение за права и свободи не се открояваше изключително.

Но последователно симбиозата сред правенето на пари и достъпа до власт пролича по-ясно в активността на Движението. Като че ли това се видя най-ясно по времето на държавното управление на Сакскобургготски. Това беше времето, когато се натрупа благосъстоянието на Ирена Кръстева и нейния наследник Делян Пеевски. Ползвайки се с покровителството на Илия Павлов и Доган, Пеевски единствено на 21 години оглави борда на Пристанище „ Варна “. После стана следовател, а в държавното управление на Станишев като зам.-министър наблюдаваше Държавния запас и беше в комисията, издаваща лицензите за оръжейната търговия. После го избраха и за ръководител на ДАНС, което провокира всеобщи митинги.

Аз съм съперник на концепцията, че Бойко Борисов е основал Пеевски. За Борисов забогателият Пеевски беше заварено състояние. Не го и извинявам - вместо да се разграничи, той се включи в играта с олигарсите, евентуално имайки самочувствие за това от времето, когато той самият е бил в силовата формация СИК. Съчетано с неговия едноличен режим, това сътвори големи проблеми за демократичното развиване на обществото и той трябваше да си отиде.

За разлика от другите някогашни социалистически страни, в България процесите са резултат и от мощната интервенция на продължението на комунистическите специфични служби. Една от основните движещи вътрешни сили за измененията у нас през 1989 година беше мафиотският капитал, който комунистическата върхушка сътвори и изнесе в чужбина посредством задграничните сдружения и по други способи в края на ръководството си.

Режимът на Тодор Живков стартира да пречи на основаните от него капиталисти и те трябваше да се отърват от него. За разлика от множеството други източни страни точно този мафиотски капитал, покровителстван и направляван първоначално от кръга на Андрей Луканов, бе основната движеща мощ за политическата смяна у нас. Главна роля в този развой играеха дълбоки пластове на Държавна сигурност, изключително обвързваните с научно-техническото разузнаване и политическата полиция. Днес основаните по този метод групировки водят гневна война за надзор върху властовите лостове в страната.

Дъждовни води: С Анкара или с Кремъл се заиграваше повече Движението през годините?

Иванов: Движение за права и свободи е органичен обвързвано с „ Мултигруп “ и с групировките, нароили се от тази олигархична корпорация след убийството на Илия Павлов. „ Мултигруп “ с кого беше обвързвана? С „ Газпром “. Трябва ли да изяснявам, че търговията с газ се командва от Кремъл? Оттук произтичат и връзките на Движение за права и свободи с авторитетни кръгове в Русия.

Движение за права и свободи през 1990-те нямаше онази поддръжка от Турция, за която посткомунистическата агитация твърдеше, че е налице. Това се правеше за да се сътвори погрешен облик на Движението като проводник на въздействието на Турция в България, с цел да се отклони вниманието от връзките му с Русия. Манипулацията беше и към момента е комфортна, тъй като поражда националистически капацитет, който да се експлоатира при потребност.

Срещу нашата къща живееше инж. Груди Панчев, основен секретар на Българската социалдемократическа партия, вторият човек след доктор Петър Дертлиев. Говореше турски. Една лятна вечер през 1993 година се връщах от работа в президентството и бай Груди ме видя, предложения ме при себе си и ми описа, че се връща от Турция. В Анкара той беше приказвал с хора от управлението на Турската социалдемократическа партия, чийто ръководител Ердал Иньоню беше тогава вицепремиер. Разговарял беше и с външния министър Хикмет Четин. „ Те желаеха да ви предам, сподели ми той, че недоумяват за какво българските ръководещи кръгове работят с Ахмед Доган. Те ли би трябвало да ни споделят, че Ахмед Доган е обвързван с комунистическата Държавна сигурност? “.

През 1996 година в Анкара приказвах с проф. Мустафа Кахраманоглу - един от околните хора на Сюлейман Демирел. Той съобщи пред мен, че „ Турция не желае връзките сред двете страни да минават през една партия “. Говорим за онази Анкара преди епохата на Ердоган. В България това по този начин и не се разбра.

Разбира се, при визитите си у нас висшите турски представители постоянно се срещаха с управлението на Движението, външно демонстрираха поддръжка. Към края на 1990-те схванаха, че в България няма развой, който да понижи въздействието на някогашните сътрудници на Държавна сигурност. В същото време се притесняваха, че дистанцирайки се от Движение за права и свободи, могат да изгубят въздействието си върху турците в България. Така се стигна до конференция през януари 2000 година, на която всички ръководители на турските партии се надпреварваха да показват в приветствените си писма своите сърдечни връзки с Движение за права и свободи и персонално с Ахмед Доган.

Ахмед Доган

Голямата мощ на върхушката в Движение за права и свободи е връзката ѝ с Русия, а не с Турция. Мантрата, че Движението е сътрудник на Турция в България е спекулативна и основана от хората на някогашната Държавна сигурност. Целта е да се отклони вниманието от действителните им външнополитически обвързаности.

След идването на власт на партията на Ердоган нещата се трансформираха. Отношенията сред Движение за права и свободи и публична Турция бяха комплицирани. Анкара търсеше способи за определяне на интензивно въздействие над мюсюлманите в България, с което неведнъж затрудняваше естествените политически процеси, които протичаха в общностите им. Намесата на нашата съседка не постоянно се приемаше добре от управлението на Движение за права и свободи. През 2013 година пред 8-ата конференция на Движението Доган насочи остри нападки против Ердоган, без да го загатва поименно. Така разривът стана открит, а по-късно Анкара поддържа ДОСТ. През последните една-две години Турция изрично поддържа Движение за права и свободи. Остава въпросът до какво ще докара това и какъв брой ще продължи.

Дъждовни води: И въпреки всичко Движение за права и свободи е интегрирано добре в европейски структури като Либералния интернационал и АЛДЕ. Има ли вяра партията да се еманципира от познатия модел „ Доган-Пеевски “?

Иванов: Този модел е по-общ. В България нямаме достоверни партии. Българска социалистическа партия не е лява партия. Голямото въздействие на БСДП на доктор Дертлиев при започване на 1990-те стана причина тази партия да бъде смачкана. Нямаме и достоверна дясна партия поради комплицираните процеси вдясно. Все още страната не разполага и със мощна междинна класа. По същия метод не съществува и достоверна демократична партия.

Аз мисля, че безкритичното припознаване от огромните европейски партии на тези наши обединения не прави добра услуга на българския политически живот. В края на 1990-те години беше ясно, че Движение за права и свободи демонстрира характерности на групировка, надалеч от либерализма. Работеше логиката: дано ги приемем в Либералния интернационал и да станат член на АЛДЕ, пък ние ще ги създадем либерали. Да, само че това не стана.

Интересен въпрос е дали е допустимо олигархизмът на Движение за права и свободи да се преодолее вътре в турската общественост. През годините една огромна част от младите турци и помаци в страната получиха положително обучение. Те са извънредно работливи и добросъвестни и част от тях съумяха да се замогнат. Някои се занимават с бизнес тук, други живеят в чужбина и изпращат пари на околните си. Това сътвори възприятие на самостоятелност у доста хора. В дребните градчета към този момент не са толкоз подвластни от локалните структури на Движение за права и свободи. Когато през 2017 година ДОСТ и НПСД завоюваха 100 хиляди гласа, това бяха гласове против Движение за права и свободи. Много от тези гласоподаватели повече няма да гласоподават за Движението. На всеки избор гласовете за Движение за права и свободи понижават. Това не значи безусловно, че нашите съграждани турци и помаци ще се засилват политически. Те се отдръпват от Движение за права и свободи, само че и от ден на ден се отчуждават от страната и от политиката.

Михаил Иванов е откривател на " Възродителния развой ", малцинствата и междуетническите връзки. Съветник е на президента Желю Желев в интервала 1990-1997 година. Доцент по физика, преподава в Нов български университет.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР