Голямата промяна през 1989 г. заварва Йордан Радулов в семейните

...
Голямата промяна през 1989 г. заварва Йордан Радулов в семейните
Коментари Харесай

Elica Group: Българските катамарани отплават към бреговете на успеха

Голямата смяна през 1989 година заварва Йордан Радулов в фамилните общежития на Софийския университет. Той е първокурсник, компетентност " Математика ", и чака появяването на първото си дете, Елица. Толкова е захласнат в ремонта на студентското си жилище, че схваща за политическите катаклизми със седмица забавяне. Много бързо обаче действителността и новите отговорности на родител вършат проектите му за научна кариера все по-илюзорни.

Първоначално продава вестници, а с въвеждането на купонната система и изпразването на рафтовете на магазините стартира да изкупува фасул и леща от дребните производители от региона на родната му Силистра и да ги препродава на новопоявили се " пакетажни " компании в София. Регистрира и първото си сдружение - Едноличен търговец " Елица ". Намира и ремонтира остаряла машина за разчистване на селскостопанска продукция и стоката му става желана. Скоро съперниците му стартират да го търсят за съвет по какъв начин да се снабдят с сходна техника. Така последователно фокус на бизнеса му става преработването и препродаването на употребявани машини за този отрасъл.

" Всеки може да изкупи боба в едно село. Съвсем друго е да се занимаваш с електроника и механика. Аз желаех да сътворявам висока добавена стойност ", спомня си Йордан Радулов.
Една от общите черти сред Йордан Радулов и сина му Калоян е размахът на фантазиите и способността да ги осъществят Фотограф: Минко Минев
Днес, 30 години по-късно, компанията ElICA PROcessing е измежду водещите международни производители на високотехнологични съоръжения за белене на слънчоглед, разчистване на зърно, подготовка на семена и уреди за превозване на материали в насипно положение. За компанията работят близо 220 души, а екипът й от инженери създава самостоятелни решения според от характерните потребности на всеки клиент. Географията на осъществените им планове съвсем напълно покрива картата на света. От Азия и Латинска Америка, през Африка до Централна и Западна Европа.
Реклама ELICA PROcessing Собственици: Калоян Радулов, Йордан Радулов, Детелина Радулова Година на основаване: 2007 година Оборот 2021: 19 727 хиляди лв. Брой чиновници: 188
Един от най-успешните артикули на ELICA PROcessing е цялостната линия за белене на слънчогледови семена, напълно проектирана от младия инженерен екип на компанията и създадена на място. В този сегмент ELICA претендира за лидерската позиция откъм добив и енергоемкост.
Казваха ми, че съм идеалист и че никой няма да си купи " трабант ", като може да си поръча лимузина.
През новосъздаденото сдружение ELICA Yard групата развива и друга линия на активността си - производството на 50-футови катамарани, както и съставни елементи за спортни тримарани. Амбициозната цел, която са си сложили, е до края на 2023 година да пуснат на вода първия си модел Omaya 50P. Отговорността за развиване на младото сдружение е поел синът на Йордан Радулов - Калоян, който дава отговор и за бизнес развиването на ELICA PROcessing.
Силата да продължиш
В историята на бизнеса на семейство Радулови не липсват сложни моменти, като по думите на Йордан на няколко пъти е бил на ръба да се откаже.
Реклама
" Трудно се занимавам единствено с едно нещо ", споделя с усмивка той и споделя по какъв начин при започване на милениума взема решение да влага в сдружение за печене и пакетиране на ядки. Купува постройка и машини, само че скоро след старта на производството съдружникът му присвоява парцелите, а на него оставя задълженията. Следва низ от несполучливи години. " Ама мнооого несполучливи ", както дебело акцентира той.

В оня миг немалка част от приходите на компанията са от експорт на селскостопанска продукция в Констанца, само че страната дълго време не възвръща Данък добавена стойност на експортьорите под разнообразни предлози и сдружението на Радулов изпада в ликвидна рецесия. Кредиторите го притискат и той е заставен да разпродаде всички парцели и техника. Паралелно завежда правосъден иск против страната за дължимите суми.
Амбициозната цел, която са си сложили семейство Радулови, е до края на 2023 година да пуснат на вода първия си модел Omaya 50P Фотограф: Минко Минев
" Спечелихме делата при започване на 2003 година и страната ни възвърне дължимото със съответните лихви. Междувременно бяхме съумели да се задържим над водата. Сериозно обмислях да се откажа от бизнеса. След двегодишна тежка и изтощителна борба за оцеляване виждах пари вкупом и светли хоризонти ", спомня си Йордан.

Разубеждава го ядрото на екипа в компанията, измежду които е и брачната половинка му Детелина, която през днешния ден е шеф на компанията и дава отговор за оперативната активност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР