Голямата Награда Питагор“ на Министерството на образованието и науката за

...
Голямата Награда Питагор“ на Министерството на образованието и науката за
Коментари Харесай

Химикът проф. Дудев с голямата награда Питагор

Голямата Награда „ Питагор “ на Министерството на образованието и науката за повсеместен теоретичен принос тази година бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ на обилна гала в аулата на Университета за национално и международно стопанство.

„ Много хора не осъзнават какъв героизъм е да се прави просвета в България и с какви провокации се сблъскват нашите учени. Въпреки това дръзвам да кажа, че българската просвета продължава да държи международно равнище в редица области на познанието, за което приветствам всички вас “. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри събитието.

„ Ако до преди няколко години бяхме привикнали да одобряваме изказванието, че няма пари за просвета като факсимиле, то през днешния ден приказваме за опциите множеството учебни кабинети по химия, физика или биология да бъдат актуализирани “, акцентира проф. Пенов.

„ Наградите „ Питагор “ са част от дребния принос, с който ние като общество изричаме високата си оценка за активността на учените в България. Ще напомня какво е споделил Аристотел за Питагор и неговите почитатели: „ Винаги едно свойство на числата е правдивост, друго – душа и разум, трето – триумф! “ – приключи словото си проф. Пенов.

В категорията за одобрен академик в региона на естествените и инженерните науки оценката е за член-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ В тази категория постъпиха 17 кандидатури на учени с доста положителни наукометрични индикатори.

Двама са спечелилите в категорията за млад академик в тази област. Това са доктор Диана Чолакова (фазови преходи в дисперсни системи) от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и доцент доктор Йордан Георгиев (химически и биологически науки) в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “.

Наградата за одобрен академик в региона на науките за живота и медицината бе връчена на доцент доктор Ангел Джамбов от Медицински университет - Пловдив.

Млад академик в тази сфера е ас. доктор Александър Сираков от Медицински университет–София. Неговата област е образна диагностика и интервенционална неврорентгенология.

„ Утвърден академик в региона на обществените и филантропичните науки “ е социологът проф. Пепка Бояджиева, дсн в Институт по философия и социология – Българска академия на науките, а млад академик - икономистът доцент доктор Джеймс Йоловски от Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси – София.

В тазгодишното издание на премиите за просвета „ Питагор ” аплайваха рекорден брой учени - 51. В взаимозависимост от категорията претендентите предоставиха обща информация за научните си резултати с акцент върху последните 5 години за категория за одобрен академик и последните 3 години за категория за млад академик. За огромната премия „ Питагор “ за повсеместен теоретичен принос справката за научните достижения е с акцент върху резултатите през последните 10 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР