Голямата гама от сюжети, с актриси в главната роля, са

...
Голямата гама от сюжети, с актриси в главната роля, са
Коментари Харесай

Има ли равенство между половете в Холивуд?

Голямата гама от сюжети, с актриси в основната роля, са измежду филмите, номинирани за премиите „ Оскар “ – по този метод се открои напредъкът на филмовата промишленост в старанието за реализиране на тъждество сред половете, заяви Ройтерс.

Мишел Йео си проправя път из мултивселената, Анджела Басет води своя измъчен народ във война, а Кейт Бланшет подло манипулира членовете на оркестър от международна класа – това са единствено някои от филмите с номинации тази година.

„ Това е толкоз забележителна година за дамите “, сподели Бланшет, актрисата от кино лентата „ Тар “, на премиите БАФТА предишния месец. „ И ние знаем, че сме единствено върхът на айсберга. Всяка година има отличителни осъществявания в киното, които опонират на мита, че прекарванията на дамите са еднородни. “

        View this post on Instagram                      

A post shared by The Academy (@theacademy)

„ Тар “ ще се състезава за огромната премия за най-хубав филм против любимеца „ Всичко на всички места едновременно “ – кунг-фу премеждие с присъединяване на Мишел Йео в основната роля на жена, натоварена със задачата да избави света.

„ Жените приказват “, в който на фокус са дами менонити, подложени на полов тормоз от своята общественост, също е измежду номинираните за най-хубав филм.

        View this post on Instagram                      

A post shared by The Academy (@theacademy)

Анджела Басет влиза в конкуренцията за поддържаща женска роля с облика на кралица Рамонда в „ Черната пантера: Уаканда вечно “ – филм на Marvel, в който на напред във времето са дамите воини.

Въпреки всичко това, Холивуд би трябвало да направи още доста стъпки, с цел да реализира тъждество на половете.

„ Жените през днешния ден съумяват да реализират прогрес в някои области в киното “, сподели социологът Дарнел Хънт от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който е съавтор на годишния отчет за разнородността в Холивуд. Но съгласно Хънт към момента „ има дълъг път за извървяване, изключително зад кулисите “.

През 2022 година излезе филмът „ Нейната дума “, в който бяха разказани закононарушенията на половия принудител, продуцента Харви Уайнстийн, поради които беше даден старт на известното придвижване #АзСъщо. Движението подтикна дамите да изразят негодуванието си от неналичието на престиж в Холивуд и да претендират за тъждество.

        View this post on Instagram                      

A post shared by Jimmy Kimmel (@jimmykimmel)

Данните от този момент насам демонстрират известно усъвършенстване. 47,2% от основните функции в най-известните филми през 2021 година са изиграни от дами, откриха откриватели от Калифорнийския университет, за разлика от предходните 32,9% за 2017 година

Но измежду режисьорите – позицията с максимален престиж на снимачната площадка, едвам 21,8% през 2021 година са дами. Още по-нисък е процентът за 2017 година, когато единствено 12,6% от режисьорите са били дами.

Само три дами са печелили „ Оскар “ за най-хубав режисьор през 94-годишната история на премиите, а тази година няма нито една такава номинация, макар достиженията на Сара Поли с „ Нейната дума “ и на Джина Принс-Блайтууд с „ Жената боец “.

Според данни на Калифорнийския университет от 2020 година 82% от основните изпълнителни шефове на филмовите студия, както и 80% от чиновниците с максимален престиж, които са малко под равнището на основен изпълнителен шеф, са мъже.

        View this post on Instagram                      

A post shared by The Academy (@theacademy)

„ Не е заслужено “, сподели звездата от „ Черната пантера “ и носителка на „ Оскар “ през 2014 година Лупита Нионго за броя на дамите, които са шефове на студия. „ Борбата е за повече места за дамите на лидерски позиции, с цел да може това да се трансформира в норма. “

За да насърчат борбата за тъждество сред половете, деятели сътвориха печата „ ReFrame “. Сега той служи като документ, който всяка кино продукция може да употребява, с цел да покаже, че дами са заели най-малко половината от основните позиции на екрана и зад камерата.

През 2022 година 29 от стоте най-касови филми в Съединени американски щати и Канада дадоха отговор на тези критерии.

Режисьорът на „ Тар “ Тод Фийлд се надява Холивуд да не помни за остарелите настройки за половете. Още преди десетилетие той описа, че му е била предоставена опция да получи по-голям бюджет за филм единствено в случай че в него взе участие мъж.

        View this post on Instagram                      

A post shared by The Academy (@theacademy)

„ Силните женски герои и основните женски функции имат страхотна история в киното, изключително през 50-те “, сподели Фийлд. „ Не съм сигурен за какво това се е трансформирало в някакъв миг. “

Още филми, отдадени на дамите, се чака да излязат в кината през идващите месеци. Сред тях са „ Капитан Марвел 2 “ – филм за супергерои с три актриси в основните функции, филмовата акомодация на романа „ Там ли си, Господи? Аз съм, Маргарет “, както и новият филм на номинираната за Оскар режисьорка Грета Гъруиг за емблематичната кукла „ Барби “.

„ Определено има прогрес и това би трябвало да продължи “, сподели актрисата Мишел Йео и добави, че дамите към момента би трябвало да упорстват за повече благоприятни условия, а по-възрастните дами би трябвало да се преборят със схващането, че мощните години са зад тила им.

„ Трябва да променим разбирането за всички тези нелепости “, сподели още тя. „ И аз ще се постарая да направя тъкмо това. “

На заглавната фотография: кадър от " Нейната дума " /Photo credit: Forum Film Bulgaria. Текст: Ада Ефтимова/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР