Голямата част от инфлацията у нас е привнесена. Първият голям

...
Голямата част от инфлацията у нас е привнесена. Първият голям
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Опасенията за повишаване на инфлацията след приемането ни в еврозоната са спекулации

Голямата част от инфлацията у нас е привнесена. Първият огромен източник е паричната политика на главните централни банки – ЕЦБ и ФЕД. Това сподели макроикономистът Стоян Панчев в предаването " Човекът на фокус “ по " Фокус “.

Той изясни, че нападателната парична и фискална политика на банките, печатането на пари и наливането на ликвидност в опит за преодоляване на рецесията след КОВИД пандемията в начален стадий е довела до обстановка, в която има прекалено много пари и малко артикули и услуги. " Това е класическият метод, по който получаваме инфлация. И защото в този развой има закъснение сред 12 и 24 месеца, ние в този момент сме в окото на нещо, което е основано преди две години, само че в този момент го изпитваме “, разясни Панчев.

Единственият метод за връщане на инфлацията на равнища от заложените от централните банки правила, които са към 2%, е мъчно и минава през стягане на ликвидността в системата и предизвикателство на огромна криза. Това се прави по няколко метода, най-много посредством увеличение на лихвите, изясни икономистът.

Опасенията от повишение на инфлацията след приемане на България в еврозоната се употребява за политически спекулации, съобщи Панчев. " Ситуацията е ясна, тя се повтори на процедура и в Хърватия. Факт е, че в един избран набор от артикули и услуги има внезапно повишение на цените от това превалутиране. Това го написа и в проучванията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, и в разбора на Българска народна банка, обвързван с еврозоната. Въпросът е, че когато то бъде съотнесено към целия инфлационен показател, наподобява като дребна част от инфлацията за цялата стопанска система – в диапазона 0,3-0,5%. Това не обгръща цялата стопанска система, а неща, които се продават на дребно “, изясни икономистът.

Той цитира проучване на доцент Димитър Чобанов, съгласно което прекосяването от системата на Валутен ръб към еврозона основава спомагателен инфлационен пулс. Инфлацията от влизането в еврозоната може да не се прояви незабавно, изясни специалистът и даде образец с Естония, където това става 10 години след приемането й, когато насъбраният капацитет се демонстрира.

Инфлацията е по-висока в Източна и Централна Европа, защото стопанските системи на страните са по-слаборазвити стопански системи.

Разговорът за влизането на страната ни в еврозоната съгласно Панчев не се води на експертно равнище. Той счита, че е добре да има референдум по този въпрос, защото това би задълбочило полемиките по тематиката. Експертът даде образец с Швеция, където също е бил извършен референдум за или срещу влизане на страната в еврозоната, и уточни, че там е имало кръгли маси, конференции на експерти.

Панчев уточни какви ще са изгодите от приемане на еврото. На първо място това са спестените средства от превалутирането на валутата ни към евро, които ще са в диапазона от 10 до 50 милиона. " Втората е обвързвана с позитивен резултат върху рисковия профил на страната, което може да се отрази позитивно върху достъпа до заем, който да имат избрани финансови институции в страната “, изясни икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР