Голямата актриса Емилия Радева, икона на театър Българска армия“, издъхна

...
Голямата актриса Емилия Радева, икона на театър Българска армия“, издъхна
Коментари Харесай

Стана ясно къде и как е издъхнала легендарната актриса Емилия Радева

Голямата актриса Емилия Радева, икона на спектакъл " Българска войска “, издъхна 11 дни преди да навърши 91 години и три месеца след кончината на най-хубавата си другарка в гилдията Гинка Станчева, написа " Телеграф ".

Последният Международен ден на театъра – 27 март т.г., Радева посрещна на легло в приют в София. Със непретенциозен подарък и респект към огромния й гений, личният състав почете тогавашната блестяща прима на родното кино и спектакъл. Трогната от вниманието, тя одобри благия жест в леглото.

Двайсетина дни по-рано актрисата е била в доста по-добро положение. По случай 8 март в приюта е проведено празненство за Деня на дамата. На него Емилия Радева участвала, само че на инвалидна количка поради усложнения в напредването. С доста страст тя прочита стихотворението за дамата и просълзява последните си фенове.

Легендарната актриса е в приюта от предходната есен, защото към този момент не можеше да се обгрижва сама, като главната причина за това е налегналата я деменция. Единствената й дъщеря живее във Франция, а нейният наследник Леандър, макар че е в България, е доста зает и няма по какъв начин да оказва помощ на баба си.

За последно обичаната на генерации българи актриса е излизала за малко от вкъщи по Нова година, когато щерка й си пристигнала от чужбина. Тогава Емилия споделила, че нищо не й липсва и се усеща добре. През 2000 година тя беше пометена от кола и още оттогава са здравословните й проблеми. Наложи да се употребява бастун за непрекъснато.

" Да отнемеш на един артист сцената е гибел! У артиста е постоянно живо желанието да играе пред аудитория. Затова и създадохме един пенсионерски клуб към Съюза на артистите ", споделя на своята 85-годишнина актрисата. За разлика от доста други нейни сътрудници, тя в никакъв случай не се е оплаквала, че пенсията й е ниска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР