Голяма промяна при такса смет предстои от 2025 г. От

...
Голяма промяна при такса смет предстои от 2025 г. От
Коментари Харесай

Такса смет - върху торбите с боклук

Голяма смяна при такса боклук следва от 2025 година От идната година тя би трябвало да се пресмята съгласно изхвърлените боклуци, а не като % от данъчната оценка на парцела, както е сега. След доста години отсрочване този съответен метод най-сетне се вкарва и в България.

Министерството на финансите е пуснало за публично разискване методиката, по която ще се пресмятат сумите, дължими от семействата. Очаква се тя да бъде призната от Министерския съвет най-късно през март.

Според методиката общинарите могат да употребяват четири метода - да се продават на хората специфични торби, да се заплаща за контейнери, да се пресметна сума по броя на живеещите в даден парцел или съгласно неговата величина.

По неофициална информация множеството кметове имат желание да употребяват броя на живеещите в един парцел. В този случай сумата се дефинира, като разноските на общината се разделят на хората в населенoто място - по този начин се пресмята приблизително на човек какъв е разходът. След това получената сума се умножава по броя на жителите на парцела. За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода.

Според параметрите може да се създадат приблизителни калкулации какъв брой ще коства извозването на боклука. Например в приблизително огромна община с близо 138 000 поданици и разноски за разчистване за 10,5 млн. лв. годишно таксата ще е 76 лв. на човек. Така домакинство от четирима ще би трябвало да заплати 304 лв..

Другият елементарно използван вид бил да се употребява размера на жилището - по този начин тези, които имат по-голям парцел, ще заплащат и повече.

Методът с контейнерите бил относително мъчно използван в дадени квартали, нямало и по какъв начин да бъдат сложени в по-тесни пространства, показват общинари.

При разновидността с самостоятелните торби пък имало риск в кофите за боклук да се изхвърлят и такива, които не са купени от общината.

Тогава не било ясно кой ще заплаща за извозването на този отпадък, а той не можел да гние в контейнера. Смесен модел сред другите способи също бил вероятен, само че тогава имало риск да зародят разногласия за какво едни поданици заплащат дадена такса, а за други е друга.

Приходите от такса боклук би трябвало да покриват разноските за разчистване. Изключение от този принцип се позволява единствено в случаи, когато може да бъде обиден публичният интерес - т.е. с новата методика таксата да се вдигне прекалено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР