Голяма грешка съпътства процеса по присъединяване на България към еврозоната.

...
Голяма грешка съпътства процеса по присъединяване на България към еврозоната.
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Липсва задълбоченият разговор с обществото за еврозоната

„ Голяма неточност съпътства процеса по присъединение на България към еврозоната. Това е изчезналият и до момента диалог с българското общество. Опитът на всички нас сочи, че неналичието на осведоменост е най-хранителната среда за песимизъм, за подозрения, отменяне, води до неустановеност, до лапите на тайни теории. “

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „ България в еврозоната – преимущества и благоприятни условия “. Форумът, в който ще събере министри, представители на бизнеса, на банковия и финансовия бранш от страната и чужбина, се провежда от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Дир.бг и Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия.

Вицепрезидентът прикани за необятна разяснителна експертна акция за позитивите и негативите от приемането на еврото.

„ Често чуваме, че България в еврозоната е от народен интерес. Как убеждаваме жителите в това? Мит ли е, че ще нарастнат артикули и услуги? Ако да – по какъв начин го опровергаваме? Какви да бъдат контролните механизми, с цел да не се позволява спекулативно повдигане на цените и злоупотреби? Членството в еврозоната като благоприятни условия, отговорности, работещи оферти – по този начин ли е? Ще се увеличи ли инфлацията? Как ще засегне потреблението “, сложи въпроси Илияна Йотова.
Вицепрезидентът е уверена, че не трябва да се гледа на еврото като цел, а като инструмент за развиване.

„ Влизането в еврозоната е опция да участваме интензивно, с позиция в решенията за общата парична политика, да бъдем индивид в тези политики, а не обект. Дава опция за равноправно присъединяване в срещите на Еврогрупата, където се взимат най-важните решения в Европейски Съюз за бъдещи стратегии и механизми за финансиране, за цели, за реакции при рецесии. Членството в еврозоната е действителни вероятности, по-голямо доверие към страната – от вложенията, до лихвените проценти “, уточни Илияна Йотова.
Тя прикани да не се позволява техническите критерии за участие в еврозоната да бъдат сменени с политически и да бъдат поставяни според от други европейски механизми, като даде образец с неприемането на България в Шенген и обвързването му с Механизма за съдействие и инспекция. „ Това изместване обезсмисля европейските контракти и личните ни решения, води до двойни стандарти, до загуба на доверие и евроскептицизъм “, уточни вицепрезидентът.

В изявлението си Илияна Йотова благодари на Българската национална банка за сполучливата работа и на служебното държавно управление за резултатните дейности по пътя към участие в еврозоната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР