Голяма грешка е да теглите бърз заем, за да кърпите

...
Голяма грешка е да теглите бърз заем, за да кърпите
Коментари Харесай

Вноските по ипотечните кредити скачат, но не влизайте в капана на лихварите!

Голяма неточност е да теглите бърз заем, с цел да кърпите дупките в фамилния бюджет, предизвестява кредитен консултант  

Български банки подвигнаха лихвите на ипотечните и на потребителските заеми. Очаква се останалите да ги последват, само че през януари, само че у нас сега те са най-ниските в сревнение с всички страни в Европа. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ кредитния съветник Тихомир Тошев. 

Лихвата на ипотечните заеми сега е 2,5-2,8 %, а на потребителските – 4,5-6%, посочи той.

Според неговите калкулации, в случай че лихвата стане 3,5%  при изтеглен заем с ипотека от 150 000 лв. за 25 години, вноската ще скочи с 80 лв., а в случай че скочи на 4,5% ще заплащат със 160 лв. от горната страна.

„ Може да предоговорим срокът и вноската да намалее. Това е постижимо, защото доста от българите имат спестявания “, разяснява Тошев. 

„ Досега рядко се постановяваше на българите да протягат ръка към бързите заеми, само че в този момент ситуацията се трансформира. Теглят се пари и не могат да се обслужват отговорностите “, добави той.

„ Вземат се за запълване на дупки в фамилния бюджет, което е огромна неточност. Моят съвет е не теглете сума по-голяма от 400-500 лв.! Ако се разболеете, свършили са ви парите от заплатата, може да получите заем. Дошла ви е сметката за тока, а нямате средства, вземете заем, само че го погасете незабавно на идната заплата. Освен, че се отпускат бързо, би трябвало и да се връщат незабавно тези пари “, акцентира специалистът. 

„ Вземете си по-добре една кредитна карта с предел 1000 лв.. Там лихвите са 12-15%, а при бързите заеми –  над 100% “, сподели още той.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР