Голяма част от тях ще изберат за тези почивни дни

...
Голяма част от тях ще изберат за тези почивни дни
Коментари Харесай

Цените на туристическите пакети скачат с 11%

Голяма част от тях ще изберат за тези почивни дни патриотичния туризъм под формата на походи по местата, свързани с Освобождението на България.

Около 280 000 се чака да подхващат пътувания за Великден, като множеството от визитите ще са при близки, родственици и другари, както и за балнео, СПА и ски ваканции. Около 40 000 българи ще предпочетат за великденските празници да бъдат в Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Това заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

Тази година цените на туристическите пакети в България се чака да нарастнат с към 11 на 100, а средногодишното им нарастване е с към 7,8 на 100. Основният фактор за тази наклонност е изоставането в цените заради неналичието на умения в преговорния развой още от края на 90-те години, когато собствеността напълно мина в нововъзникнали предприятия, занимаващи се с туризъм, без опит и самочувствие да водят договаряния с задгранични сътрудници, счита специалистът.

В този интервал навлизат голям брой фирми-посредници - представители на задгранични компании, които записват свои сдружения в България и битката се е водила за ниска цена, посочи Драганов.

Друг фактор за ценовите трендове на българските туристически пакети е неналичието на надзор и ръководство в сектора, което води до дъмпингови политики и основаване на картели, счита Драганов, който уточни, че такива не престават и през днешния ден да съществуват в Банско, както и в огромните морски курорти.

Дъмпингът в туризма води до поевтиняване на цената на туристическите пакети, което от своя страна е измежду аргументите за злополуката на трудовия пазар в бранш "туризъм ", уточни още Драганов и добави, че българските фрагменти се ориентират към прилежащи пазари, страните от Европейски Съюз, както и към круизните пътувания. Според Драганов задачата на отрасловото министерство по тематиката "кадрова политика " е да ползва антидъмпингово законодателство във връзка с цените в хотелите, с цел да може действително работещите в бранша компании да заплащат действителни заплати. Ефектът от акцентирането върху образованието на фрагменти води само до по-бързото им овакантяване и импорт на фрагменти освен това възнаграждение, разяснява специалистът.

Същевременно се обуславя законова опция за строителството на още хотели по морето при недостиг на фрагменти, посочи Румен Драганов. Той изрази вяра с приемането от Народно събрание на измененията в Закона за туризма, които плануват основаването на единна туристическа организация.

Конфедерацията на българската туристическа промишленост, тя да поеме несвойствените за министерството действия като категоризация на местата за настаняване, регистрацията на екскурзоводи, ски учители, сертификацията на центровете за СПА услуги. По този метод съгласно специалиста секторът ще може да се почисти от фантомите. Друга значима стъпка за решаването на кадровия проблем е рестриктивните мерки в новото строителство на хотели. Ако такова няма, това ще докара до понижаване на цената на туристическата услуга, а от там и на равнищата на възнаграждение на фрагментите в туризма, посочи Драганов.

Това, което чака българската туристическа стопанска система през идващите 10 години, е удвояване и утрояване на цените на туристическите пакети , разяснява още той. В този смисъл посочи, че в случай че увеличението на цените на туристическите услуги поради въвеждането на еврото ще е в границите на два - три %, увеличението на цените в резултат на догонване на равнищата на трудовия пазар ще е в границите на два пъти. Освен позитивния резултат във връзка с заплащането в бранша след въвеждане на еврото, съгласно специалиста се чака предлаганите български туристически услуги да станат доста по-конкурентоспособни във връзка с цена - качеството, тъй като доста по-лесно ще стане сравнението с други страни.

Въвеждането на евро ще засегне вътрешния пазар, поради забележителното закъснение на българския туризъм, счита Драганов и добави, че българинът ще би трябвало да привиква, че в случай че желае да получава качествена услуга, то ще би трябвало да заплаща цената й, тъй като сега не прави това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР