Голяма част от крадците се прибраха в локдауна от Испания,

...
Голяма част от крадците се прибраха в локдауна от Испания,
Коментари Харесай

Полицаи, преоблечени като клиенти, ще дебнат ресторантите - slava.bg

Голяма част от крадците се прибраха в локдауна от Испания, Германия и Австрия. Всяка преносима изборна секция за карантинирани ще се ескортира от най-малко двама униформени. Сега не е време за заведения за хранене и занимания, би трябвало да съблюдаваме ограниченията, споделя в днешния брой на "Телеграф " шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев.

- Старши комисар Хаджиев, от понеделник влизаме в трети локдаун поради пандемията с ковид. Какви сили ще ангажира Столична дирекция на вътрешните работи за контрола по съблюдаване на ограниченията? Знаем, че полицията и РЗИ главно вършат инспекциите по заведения и обекти.

- Това е въпрос на в допълнение уточняване, зависи какви задания ще бъдат сложени на Столична дирекция на вътрешните работи. Но, несъмнено, с цел да се съблюдава заповедта на здравния министър, най-важното е контролът взаимно със столичната РЗИ и общината да се ускори. И сега една от предпочитаните ни задания е екипите да съблюдават за съблюдаване на ограниченията.

- Сега обаче за инспекция ще бъдат доста повече обекти. Ще има ли отново служители на реда и пред огромните хранителни вериги да вземем за пример? Питам ви, тъй като при първия локдаун изключително хората извиваха големи опашки и се блъскаха грубо при извършване на покупки.

- Необходимо ще бъде да се ангажира извънредно сериозен запас на Столична дирекция на вътрешните работи. Тук желая единствено да уточня, че не е ангажимент единствено на полицията да реализират надзор при огромните магазини и моловете. Пропускателният режим при огромна част от веригите е стихотворец от частни охранителни компании, те носят отговорност за това. Като цяло досега с екипите на РЗИ и Следствен отдел към окръжна прокуратура имаме взаимни проекти по въпроса. Мога да ви кажа още, че и 4200 чиновници ще бъдат ангажирани по защита на изборния развой, те ще са придадени сили. Иначе по съблюдаване на ограниченията по график всички районни ръководства отделят чиновници, които оказват подпомагане и на инспектората на Следствен отдел към окръжна прокуратура, и на здравните специалисти. Това се прави както по линиите на всеобщия градски превоз, по този начин и към комерсиалните обекти.

- При втория локдаун изключително имаше взрив на кръчми и заведения, които отваряха скрито. Сега очаквате ли да се повтори този сюжет и на вас персонално какво ви направи усещане?

- Това е извънредно забавен феномен с неспазването на ограниченията. Не мога да си обясня по какъв начин някои притежатели и шефове на заведения подценяват ограниченията, възбраните и подлагат на риск здравето на хората. В тази връзка екипи на Икономическа полиция взаимно с Охранителна и специалистите от РЗИ и общината ревизират обектите и неведнъж се натъкваха на заведения и търговски обекти, които се оказаха рецидивисти. Те се заключваха вътре с хората и се постановяваше да бъдем толкоз комбинативни да ги изчакваме да се отворят, с цел да ги проверим. След това образувахме преписки и ги докладвахме в прокуратурата.

- Сега смятате ли, че при локдауна от понеделник ще има отново такива рецидивисти и повече ли ще бъдат те?

- Със сигурност ще се наложи да засилим контрола и да имаме повече екипи. Затова мога да ви уверя, че организацията към този момент е направена. Помните, че при втория локдаун имахме случаи, при които собствеността на дадени заведения се прехвърляше на човек бушон. Най-сериозният образец в тази посока е хотелският комплекс, регистриран на подставено лице, и в последна сметка се оказа, че работи без никаква документи. Там се влизаше с избрани кодови думи, през задни входове, нямаше свободен достъп. Наложи се сътрудници да се преобличат като цивилни, да се показват като клиенти, с цел да влизат вътре.

- Сега ще има ли отново такива сюрпризирани - преоблечени като клиенти служители на реда, които да ловят нарушителите?

- Да, ще има. Нека осведомяваме и жителите, че сигналите за комерсиалните обекти извършители идват най-много от живеещите в съседство. Хората се тормозят и по тази причина ни викат. Сега според от оперативната конюнктура ще взимаме и чиновници от районни ръководства, които ще се показват за клиенти. Трябва да стане ясно на цялото общество, че ние поставяме всички старания и сме солидарни и със здравните служащи предвид на усложнената епидемиологична конюнктура. Би трябвало хората да се замислят, преди да пристъпят към нарушение на заповедта.

- Какви са съгласно вас тези хора, които желаят да вървят на ваучър и роптаят против ограниченията, до момента в който болните от коронавирус порастват всеки ден, умрелите също, а леглата в лечебните заведения към този момент не доближават. Как може изобщо да мислиш за ваучър в такава обстановка, обикновено ли е това?

- Това е въпрос на персонално себеусещане, само че съгласно мен не е обикновено да търсиш лично задоволство и наслаждение, застрашавайки здравето на останалите хора. Тук приказваме за взаимност. В последна сметка, откакто ограниченията са въведени, те важат за всички и би трябвало да се съблюдават. Наистина не е време за празнуване.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР