Голяма част от информацията в този доклад беше известна и

...
Голяма част от информацията в този доклад беше известна и
Коментари Харесай

Денков: Скъсяваме дерогацията на Лукойл до октомври 2024 г.

Голяма част от информацията в този отчет беше известна и преди този момент. Няма особена изненада, с изключение на скалата, в която се разкрива цялата тази скица за заобикаляне на глобите. Това, което би трябвало и може да се направи, е да се работи съгласно законите, а там, където законите са безсилни, да бъдат надлежно усъвършенствани.

Дерогацията се съкратява, тя беше до края на 2024 година, сега с решение на Народно събрание сме я съкратили до месец октомври с концепцията, че последователно би трябвало да преминем към неруски петрол, с цел да сме сигурни, че няма да се окаже, че на пристанището липсва петрол и оттова не може да работи рафинерията,заяви министър председателят акад. Николай Денков.

„ Това е тематика, друга от тематиката по какъв начин посредством прекачване от един в различен танкер или посредством вкарване с подправени документи в други страни „ Лукойл “ заобикаля съответните регулации. Но това не е в пълномощията на българското държавно управление да се оправя с него “, сподели Денков. Той уточни, че това, което е в пълномощията на българското държавно управление и към този момент е направено, е да се покачат доста налозите, които би трябвало да заплаща „ Лукойл “, с цел да може да намалеят облагите, които са представени в този материал и надлежно да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, както и да се покачат средствата, които влизат в българския бюджет.

Припомняме, че през днешния ден в " Политико " бе оповестено взаимно следствие на Global Witness, Центъра за проучване на силата и чистия въздух (ЦИЕЧВ) и Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), което разкрива, че рафинерия в Европейски Съюз се възползва от освобождението от наказания и усилва данъчните доходи на Москва в границите на блока.

" Нефтохим Бургас е най-голямата рафинерия в България. След началото на пълномащабната война в Украйна тя се трансформира в един от най-големите международни консуматори на съветски нефт. Нашето следствие разкрива, че през първите 10 месеца на 2023 година рафинерията е погълнала над 4,95 млн. тона съветски недопечен нефт, което е донесло на Кремъл към 1,13 милиарда евро под формата на директни данъчни доходи. Според съветския президент Владимир Путин това би било задоволително, с цел да се финансират интервенциите на наемническата формация " Вагнер " за цяла година, оповестява " Политико ".

Когато Европейски Съюз забрани съветския нефт през декември 2022 година, България получи изключение (дерогация – бел.ред.), с цел да обезпечи вътрешни доставки. " Целта на изключението е България да може да се доставя и да не продава вносен съветски нефт на други страни ", съобщи представител на Европейска комисия през предходната година.

Но нашето следствие разкрива, че вместо да задоволява българското търсене, рафинерията, чийто мажоритарен притежател и оператор е съветският колос в региона на изкопаемите горива " Лукойл ", наподобява се възползва от изключението.

Анализът на данните от промишлеността демонстрира, че съветският нефт към този момент съставлява 93% от вноса на Бургас, в съпоставяне със 70% преди нашествието. В същото време Нефтохим Бургас изнася огромни количества от продуктите, които рафинира; единствено морският експорт на рафинирани нефтопродукти от завода е на стойност 984 млн. евро през първите 10 месеца на 2023 година

На рафинерията е неразрешено да изнася артикули, създадени от съветски петрол. Но Нефтохим продължава да изпраща петролни артикули за Европейски Съюз според правилото за " всеобщия баланс ", което ѝ разрешава да изнася, при изискване че те са по-малко от вноса на Бургас от страни, разнообразни от Русия.

През август корабът Seaexpress натовари 40 000 тона мазут от Бургас, а две седмици по-късно разтовари товара си в холандското пристанище Ротердам. Сделката сама по себе си не нарушава глобите - според правилото на всеобщия баланс дефинитивно решение може да бъде взето едвам през февруари 2024 година, когато ще бъдат прегледани данните за вноса и износа за една година, с цел да се дефинира дали рафинерията е надвишила допустимите си европейски продажби.

Разследването разкрива, че до момента през тази година България е изнесла повече за Европейски Съюз, в сравнение с е внесла от страни, разнообразни от Русия, което повдига съществени въпроси за това дали Нефтохим Бургас ще успее да съблюдава закона за всеобщия баланс.

Българският филиал на „ Лукойл “ освен основава отворена врата за съветския нефт в Европейски Съюз - рафинерията изнася артикули и за други страни, които не се причисляват към Европейски Съюз, като Съединени американски щати. Данните за превоза демонстрират, че тази година Съединени американски щати са внесли над 70 000 тона рафинирани артикули от Бургас ", написа още в публикацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР