Голяма част от Европа е покрита със сняг, а студеният

...
Голяма част от Европа е покрита със сняг, а студеният
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Голяма част от Европа е покрита със сняг, а студеният фронт доближава чак до Средиземноморието

770 млн. лева е бюджетният остатък към края на февруари по данни на Министерството на финансите. За съпоставяне, месец по-рано той беше над 1.2 милиарда лева Кабинетът ще сътвори работна група, която да изготви закон за собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространяване. Така освен ще се даде генерално и кардинално решение на един някогашен проблем с неналичието на бистрота и регулация на медийния пазар в България, само че и на процедура се неодобрява така наречен закон на Пеевски за финансирането на медиите, импортиран при започване на февруари от четирима депутати на Движение за права и свободи.

Българският лекарски съюз и здравната каса подписаха Национален рамков контракт за метода, по който ще се разпределят средствата в бюджета на НЗОК за медицински услуги. Това се случи след поредност от кавги дали касата ще може да заплати заложеното в контракта нарастване на някои прегледи и на клиничните пътеки за лекуване в болница, откакто стана известно, че дължи над 270 млн. лева на европейски здравни фондове, а не е планувала средства да ги заплати.
Специализираният углавен съд даде ход на разпоредителното съвещание по делото за банкрута на Корпоративна комерсиална банка, като одобри, че Цветан Василев е постоянно свикан и е можел да се яви. Досега стартът на делото, по което има 18 подсъдими, бе отлаган два пъти

Фотограф: Анелия Николова
Бившият кмет на Перник Иван Иванов и някогашният зам.-кмет и някогашен зам. регионален шеф на Пернишка област Илинка Никифорова бяха арестувани при акция на Специализираната прокуратура и антикорупционната комисия в община Перник в сряда. Повдигнати са им обвинявания за закононарушения по работа по отношение на контракт за спешно сметопочистване и сметоизвозване от 2014 година

Свят

Европейски Съюз разгласи своя план на съглашение за Brexit, който обаче бе отритнат от Лондон, защото планува възможна граница сред Северна Ирландия и Обединеното кралство. Според предлагането Северна Ирландия ще образува " обща регулационна област " с Република Ирландия и ще би трябвало да следва разпоредбите и данъчните равнища на Европейски Съюз. Така на процедура Северна Ирландия се резервира като част от митническия съюз, в случай че не бъде открито друго решение. Тереза Мей уточни, че това е изискване, което никой английски министър председател в никакъв случай няма да одобри.

Китайската комунистическа партия даде " зелена светлина " за оставането на власт на президента Си Цзинпин за неопределен срок, като предложи да се отстрани клаузата, ограничаваща законните мандати до два. Откакто встъпи в служба преди повече от пет години, Си предприе радикална партийна промяна, в това число отстраняването на водещи водачи, считани преди за недосегаеми.
Площад " Борис Немцов " (по името на убития съветски опозиционен лидер) бе публично открит пред посолството на Москва във Вашингтон

[Reuters]
Северна Корея е изпращала материали в Сирия, които може да са употребявани за изработката на химически оръжия. Това твърди отчет на Организация на обединените нации, съгласно който към 40 недокументирани колета са били осъществени сред 2012 и 2017 година Документът показва, че севернокорейски ракетни експерти са били засечени в оръжейни центрове в Сирия. Обвиненията идват на фона на нова информация за потреблението на хлор от сирийските сили.

Икономика

" Топлофикация София " ще изплаща 19 години заем за и нсталацията за горене на модифициран битов боклук (RDF), която ще бъде построена в Топлоелектрическа централа " София ". Тя ще коства 157 млн. евро, като съвсем 60% от сумата ще бъде обезпечена по стратегия " Околна среда ", а останалата част от близо 64 млн. евро - с заем от Европейската капиталова банка. Той ще бъде изтеглен от Столичната община, само че ще бъде изплащан от сдружението й " Топлофикация София " за 19 години, стана ясно от публичното разискване на предлагането за заема, което се организира в Столичната община.

Продажбите на до 10 хиляди литра " домашно " вино ще бъдат позволени публично. Това планува планът на нов закон за виното и спиртните питиета, квалифициран от земеделското министерство и оповестен за публично разискване. С плана се вкарват и в българското законодателство плануваните в европейската инструкция ограничавания за засаждания на нови лозя, съгласно които новите насаждения в дадена година би трябвало да съставляват най-много 1% от всички лози в страната, регистрирани към 31 юли на миналата година.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху закона " Пеевски " за КТБ с 13 против 7 гласа. Срещу ветото гласоподаваха ръководещите от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и, несъмнено, Движение за права и свободи. Подкрепиха го депутатите от Българска социалистическа партия и " Воля ".

Бизнес

Оглавяваният от Брайън Робъртс американски телекомуникационен конгломерат Comcast предложи 31 милиарда $, с цел да придобие най-големия английски канал Sky. Предложението надвишава това на 21th Century Fox на милиардера Рупърт Мърдок, която контракти придобиването на 61% от акциите на Sky.

[Reuters] Република Сръбска не разрешава на " Булгартабак " да затвори фабриката си в Баня Лука и да редуцира останалите на работа 100 чиновници. Причината е, че в случай че това се случи, на процедура страната губи единственото тютюнево сдружение и цигареното произвеждане на територията си, а тютюнопроизводителите няма на кого да продават продукцията си. Министерството на земеделието на Република Сръбска е оповестило, че чака цигареният холдинг дружно с служащите да предложат решение за продължение на производството, намиране на стратегически сътрудник или продажба на фабриката, само че с изискване да се запазят и производството, и работните места.

Стартира планът за създаване на нова индустриална зона в Стара Загора. Тя ще се назовава " Загоре " и ще се осъществя от община Стара Загора в партньорство с страната. Старозагорският общински съвет гласоподава да бъде основано акционерно сдружение, което да ръководи процесите по създаване на зоната. Собствеността в него ще бъде разпределена 50:50, като до месец съветниците би трябвало да изберат и управление му. Плановете плануват индустриалната зона да бъде подготвена до есента на идната година. Общината ще взе участие с апортна вноска - терен от 115 дка в кв. " Зора ", като съгласно оценката на терените цената им е към 5 млн. лева Сделки и планове

Българската IT група " Алтерко " продава телекомуникационния си бизнес, който включва пет компании в три страни, на норвежката LINK Mobility Group. Предварително контрактуваната цена е 8.8 млн. евро, а договорката се чака да завърши към края на април. Това стана ясно от формалните известия на двете сдружения надлежно до тържищата в София и Осло, където се търгуват акциите им. Това е втората българска договорка за норвежката група, която преди няколко месеца закупи и " Войском ".

Белгийската " Малмар " се отхвърли да строи цех за елементи край Пловдив. Компанията разгласи капиталовите си планове през 2016 година Сега тя е решила да приключи и производството, което се извършваше в пространства чартърен. Причината за отдръпването й е неналичието на качествена работна ръка, научи " Капитал ". " Малмар " стъпи в България преди две години, като нае 1000 кв.м за производството на части за тежкотоварна техника. Тогава от компанията оповестиха, че възнамеряват да построят лично дружество в икономическата зона край Пловдив.

Sport Depot строи най-големия си магазин в София. Инвестицията ще е за 6 млн. лева Строителството ще стартира през април на бул. " Цариградско шосе " против Metro. Сградата ще е общо на шест етажа, като последните два са планувани за офиси. Към 24-те магазина на веригата за спортни артикули ще се прибавят още шест обекта през тази година, като проектът е приходите на сдружението да надвишават 60 млн. лева

За три плажа във Варненска област ще стартират процедури за концесиониране. Два са в курорта Св. св. Константин и Елена и един в Слънчев ден. Такова решение взе през миналата седмица държавното управление. Конкурсите следва да бъдат проведени от министерството на туризма и ще бъдат за период от 15 години. Това е втората порция плажове, за които се афишират такива процедури през тази година. През януари министерството даде началото на състезания за плажове в Несебър, Слънчев бряг, Св. Влас и Росенец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР