Голяма част от българите продължават да са на мнение, че

...
Голяма част от българите продължават да са на мнение, че
Коментари Харесай

63% от българите продължават да искат АЕЦ „Белене“

Голяма част от българите не престават да са на мнение, че страната ни би трябвало да построи АЕЦ " Белене ". Това е един от изводите въз основата на бърз телефонен сондаж на публичното мнение, извършен от " Галъп интернешънъл ". В социологическото изследване са взели участие 800 души, а самото то е извършено сред 7 и 9 декември. От интервюираните 63% гледат позитивно на построяването на Втора атомна. На противоположното мнение пък са 26 на 100.

Всичко, обвързвано с чистия въздух, медикаментите и други сходни тематики от последните дни среща публично утвърждение незабавно, означават от социологическата организация. Както може и да се чака, въпроси като " царските парцели ", да вземем за пример, са на другия полюс. Някъде по средата остават тематики като визитата в Саудитска Арабия, или анонса за АЕЦ " Белене ". Във времето за рaвносметки и упования българите намират първата година на президента за сполучлива и чакат паниката и напрежението от сегашната година да се придвижи и по време на председателството.

Мнозинства над 90% утвърждават акциите на министерства, прокуратура, общини и други за инспекции в лечебните заведения и за проблемите с чистия въздух. Това се тематики, свързани с качеството живот и всяко изпитание на властта по тези въпроси се насърчава от българите.

Искането на Корнелия Нинова за спор в Народното събрание по въпроса за подслушванията също среща поддръжка – 74% са " за ", а 22% са " срещу ". С обичайната благосклонност реагират българите и на тематиката " Белене " – 63% утвърждават този анонс на държавното управление, а 26% - не. Високо се прави оценка и визитата на Борисов в Саудитска Арабия – 63% го адмирират, против 28% на противоположното мнение. В такива въпроси личи кардинално и даже инерционно утвърждение.

Повдигането на тематиката с " царските парцели " обаче среща осезателен публичен отпор. 73% са " срещу ", а 19% са " за ". В последните десетилетия е построена ясна настройка по този проблем и по всичко проличава, че тя е устойчива във времето.

Краят на годината е време за равносметки и за упования. " Галъп интернешънъл " към този момент стартира да разгласява систематизирания на годината от ежемесечните си проучвания – детайлностите скоро ще излязат в обичайния годишник на организацията.

В телефонните сондажи също са заложени знаци за равносметки и упования. Например, 76% одобряват мнението, че президентът Румен Радев e провел първата година от мандата си сполучливо, съгласно 15% са на противоположното мнение, а 9% се затрудняват да отговорят. Тепърва обаче президентът навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще прави оценка освен обстоятелството, че има смяна в институцията, а от ден на ден и самите елементи от работата.

19% от пълнолетните българи пък считат, че митингите и напрежението, присъщи за последните седмици и месеци, ще намалеят по време на започващото напълно скоро българско председателство на Европейски Съюз. 38% чакат те да останат същите като в този момент, а 36% считат, че те ще се усилят. Очевидно митингите у нас към този момент се възприемат като обичаен декор, а равнищата на социална тревога остават обичайно високи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР