Голяма част от 180-те чуждестранни журналисти, които пристигат за откриващия

...
Голяма част от 180-те чуждестранни журналисти, които пристигат за откриващия
Коментари Харесай

От кулата на ЕСК 2019 - на Банго Васил в махалата

Голяма част от 180-те задгранични публицисти, които идват за откриващия уикенд на Пловдив 2019, още в първото утро след него ще осъмнат в „ Столипиново ” на ромския празник Банго Васил. Те към този момент са декларирали желанието си пред уредниците от младежката фондация „ Рома ”, заяви ръководителят Асен Карагьозов. Могат да се включат в танците, в случай че им трепне сърцето на „ Джелем, джелем ” - ромския химн, който ще гърми от уредбите на диджей. И за чужденците ще има картончета от обичайна лотария с мастика и шпек, а някой може да извади шанс да завоюва дори огромната премия - петел.

В последните няколко години неправителствената организация се бе отдръпнала от честванията, само че в този момент ги възвръща. Циганската Нова година ще е първото от общо 5 празненства, които ще приготви до края на 2019-а в подтекста на семейството на Пловдив като Европейска столица на културата. Празниците са една от дейностите по план „ GetTo Stolioрinovo ”, за който организацията е спечелила 80 000 лв., откакто кандидатствала по отворените предложения за набиране на планове по стратегия „ Сливане ”, клъстер „ Махалата ”.

Дейностите по 2-годишния план са стартирали още през 2018-а. Фокусът е главно върху изследователска работа на 56 младежи от трите етноса в „ Столипиново ”. Роми, турци и две българчета към този момент са минали неподготвено образование и потеглят из гетото за работа на терен. Те ще търсят локални възрастни хора, с цел да запишат спомените им по какъв начин се е живяло на това място в предишното, по какъв начин се е чествало и какви обичаи са се тачели. Историите ще бъдат събрани в уебсайт, който да покаже остарялото и новото лице на махалата.

Другият акцент в плана е организирането на празнувания на локалните общности на 5 основни празници. След Банго Васил ще има празненство за Международния ден на ромите - 8 април, който първа фондация „ Рома ” стартира да отбелязва в махалата още през 1994 година После ще се отбележат Малка и Голяма Богородица. Ромската общественост в „ Столипиново ” изповядва християнската вяра и доста ги уважава. Преди поредицата от събитията тази година основателите на плана създали суха подготовка с възстановка на локални гергьовденски традиции

като измиаване на лицето на реката, стартиране на пръстени в съд с вода и гадаене по тях, както и нормалното крадене на бебе, което след това се откупва от родителите.

На ромската Нова година в този момент също ще има театрални сценки - два 5-минутни етюда, които приготвят студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет. Веселбата стартира в 11 ч. пред фондацията на ул. „ Ландос ”.

Купонът ще се вихри след години мъртвило. За първи път през 2016 година Антон Карагьозов разгласи, че се отдръпва от организирането, тъй като няма финансово рамо от общината. След като тогава „ Марица ” написа за решението му, от кабинета на кмета го потърсиха и придумаха да не се отхвърля. Това обаче остана индивидуален акт и в идващите години публично посрещане на Василица нямаше.

Обичаят

Ромската традиция повелява в навечерието на празника домакинята да свие сърми и да заколи петел. В предишното богатите кичели сурвачките със златни жълтици и украшения. На 13-ти вечерта семейството се събира на софрата и това е очебийно фамилен празник. На идващото утро се чества заедно в цялата общественост. Обичаят с петела е обвързван с една от многото митове за бранителя на ромите св. Василий Велики. Според нея той приютил циганче, което бягало от преследвачи. Те белязали портата с алено, с цел да се върнат на идващия ден. Банго Васил обаче заколил петел и с кръвта белязал всички порти.

Мнозинството се турчее: Не сме роми, та да ни вършат Банго Васил

Гостите да дойдат у дома, да ни видят в каква бедност живеем, а не по какъв начин се веселим, кани Нели от " Столипиново "

Хората в " Столипиново " са разграничени за идното посещение на публицисти от международните медии в етническия квартал. Мнозинството в махленския парламент твърди, че не чества Банго Васил. Твърдят, че са турци, а не роми. Като такива не зачитат християнските и ромски традиции, въпреки че са толерантни и нямат срещу всеки да уважава своите празници.

В лабиринта от кални улички през вчерашния ден кипеше интензивен труд. Скътани сред димящите къщи, цяла бригада мъже се бяха заели да отделят медта от всякакви индустриални чаркове. „ Знаем, че има празник и ще честваме. Щом ще идват посетители от Европа, ще покажем най-хубавото, което можем, и ще се представим добре пред тях “, разясниха майсторите, които научиха за евровизитата от репортера на „ Марица “. Те не се тормозят, че Банго Васил е част от циганските обичаи.

На друго мнение беше възрастен мъж, който твърди, че този празник е оригиналност за махалата. Не си спомнят преди години тук да е имало такива неща. Имахме си празник на Исус Христос, само че това си беше на 24 и 25 декември. Сега измислиха други работи, с цел да се разделяме. Няма да вървя там, дори и папата да пристигна “, отсича пенсионерът.

Приготовленията за високите посетители от чужбина са единствено в двора на фондация " Рома ", която ще е хазаин на празненствата за Банго Васил. Повечето хора в махалата обаче си имат свои грижи и не се вълнуват нито от идния ваучър, нито от Европейската столица на културата. Ако има непознати публицисти, да дойдат у дома и да видят в каква бедност живеем, а не по какъв начин се веселим “, предложения гостите Нели, която срещнахме пред една от многочислените квартални бакалии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР