Голям процент от учениците отпадат, докато стигнат до края на

...
Голям процент от учениците отпадат, докато стигнат до края на
Коментари Харесай


Голям процент от учениците отпадат, докато стигнат до края на средното си образование. Трансп

Голям % от учениците отпадат, до момента в който стигнат до края на междинното си обучение. Транспортът е един от факторите за това. Другите два са учебниците и храненето. Това изясни пред БНР Огнян Исаев, който е програмен шеф „ Образование “ във фондация „ Тръст за обществена опция “.

Политическите партии споделят, че образованието е приоритет. Приоритетите обаче имат действителни измерения . Когато се вършат политики те би трябвало да имат такива-транспорт, храна и учебници “, прикани той в предаването „ Преди всички “.

Последното Народно събрание, което беше необуздано през вчерашния ден, реши да има безвъзмездни учебници за учениците до 12 клас.

Фондация „ Тръст за обществена опция “ подкрепя деца, които имат проблем с достъпа до обучение по логистични аргументи. Предоставя им и учебници.

„ Един от главните проблеми е, че няма данни за броя на учениците, които се постанова да пътуват до учебно заведение . Така е мъчно да се вършат прогнози и политики “.

От 550 възпитаници, участващи в тяхната стратегия за подкрепяне, за половината се обезпечава превоз, уточни Исаев.

„ На някои места общините обезпечават превоз, на други-училищата, само че няма централизирана информация “.

Проблемът с логистиката на учениците има няколко аспекта, уточни той.

„ Първо неприятната транспортна съгласуваност в България . Не във всяко обитаемо място има спирка или жп гара. Местната и централната власт нямат опция да въздействат върху цените или разписанието на превозвачите в региона. Това дава опция за сериозна далавера “.

Има деца, които желаят да стигнат до учебно заведение, само че не могат , съобщи Исаев.

„ При това по аргументи, които не са единствено финансови. Има решение, просто би трябвало по-добра синергия сред институциите “

Има обстановки, в които децата завършват образователни занятия в 13 часа и се постанова да стоят още 4-5 часа , тъй като последният превоз е в 19 часа, описа Исаев.

Това е време, в което могат фокусирано да учат “.

Цялото изявление на Силвия Великова с Огнян Исаев може да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР