Голям празник е днес! Имен ден имат… На 21 май

...
Голям празник е днес! Имен ден имат… На 21 май
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Имен ден имат…


Голям празник е през днешния ден! Имен ден имат… На 21 май църквата уважава паметта на Свети Константин и Елена.

На 21 май църквата почита паметта на Свети Константин и Елена. Това е последният пролетен празник, чиято обредност към този момент подсеща за настъпващото лято.

Имен ден през днешния ден честват всички с имената Константин, Елена и техните производни.
Свети Константин бил римски император (306-337 г.).
Роден в Ниш (днес в Сърбия), той се издигнал до изтъкнат военачалник във войската. След гибелта на татко му император Констанций Хлор, Константин бил подложен от войската на негово място. Той бил учтив в езическата религия, само че след едно привидение на кръст в небето и надпис „ С този знак ще победиш! “ в действителност победил и решил да спре гонението на християните. За задачата той издал декрет в Медиоланум (днес Милано, Италия) през 313 година за признание на християнството като разрешена вяра.

Това разрешило християнската религия да се популяризира по цялата римска империя.

Затова делото му се счита за апостолско. Константин свикал Първия космополитен събор на Църквата в 325 година
Майка му, света Елена,
правдиво работила за одобряване на новата религия и по неин почин бил открит Христовият кръст, били издигнати голям брой християнски храмове. Затова и тя се уважава като равноапостолна.
Мъченик Константин бил родом от Трънския или Пиротския край
и още като момче отишъл в София да работи у търговци на овце, цинцари. Но един ден крадци ограбили господарите му и младият Константин бил набеден за кражбата. Той бил малтретиран да признае, само че почтеното момче не можело да поеме такава виновност.
Тогава бил предаден на турци, които му сложили изискване
да одобри исляма, с цел да не го изтезават повече.

Константин уверено отказал и след поредност нови изтезания бил обезглавен, а тялото му захвърлили в полето. Християни, които разбрали за убийството, прибрали тялото на момчето и го погребали. Това станало в 1737 година През идващите десетилетия доста хора се стичали на гроба му и получавали изцеления.

Днес е и шестата неделя след Великден, наречена Неделя на слепия, тъй като в нея се чете разказът за изцеряването от Иисус Христос на слепороден човек.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР