Голям дял от бизнеса в България се сблъсква с кибератаки.

...
Голям дял от бизнеса в България се сблъсква с кибератаки.
Коментари Харесай

70% от българските фирми са били подложени на кибератаки

Голям дял от бизнеса в България се сблъсква с хакерски атаки. 70% от интервюирани 400 български компании споделят, че са били подложени на офанзиви от злотворен програмен продукт повече от един път.
Сред най-често срещаните офанзиви е фишингът (61%), следван от офанзиви с искане за откуп на сензитивна информация (38%) и кражба на бизнес идентичност (36%). Опити за достъп до информация без упълномощаване от компанията са били засечени в 29% от случаите.
Данните идват от изследване в 1279 компании в България, Испания и Нидерландия. 400 от компаниите са в България. Изследването бе показано от специалиста Томазо Комунале по време на интернационална конференция.
Светослав Василев, началник на отдел " Киберпрестъпления " в Националната следствена работа, съобщи, че докладването на киберпрестъпленията не доближава до прокуратурата. По негови думи Министерството на електронното ръководство разполага с екип, който да реагира при киберпрестъпност, само че съгласно статистика от 2018 година от приблизително 2000 докладвани при тях компютърни произшествия до прокуратурата доближават единични случаи. Това значи, че огромна част от докладваните киберинциденти не доближават до прокуратурата, а в България единствено прокуратурата може да стартира наказателно произвеждане, посочи Василев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР