Голям брой затворници в импровизирани центрове за задържане в окупираната

...
Голям брой затворници в импровизирани центрове за задържане в окупираната
Коментари Харесай

Руските войски измъчват и насилват сексуално украинците в окупираните територии

Голям брой пандизчии в спонтанни центрове за задържане в окупираната от съветските сили Южна Украйна са били измъчвани и са били жертва на полово принуждение. Това разгласи интернационален екип от специалисти, съобщи Ройтерс.

Екипът, наименуван " Мобилен екип за правдивост ", основан от интернационалната компания, профилирана в филантропично право " Глоубъл райтс къмлайънс ", е работил с украински прокурори в региона на военните закононарушения в Херсонска област, откогато украинските сили си я върнаха през ноември след над 8 месеца под съветски надзор.

Украинските управляващи са проучили над 97 000 информации за военни закононарушения и са повдигнали обвинявания против 220 обвинени в локални съдилища. Но по-високопоставените причинители на тези закононарушения биха могли да бъдат съдени в Международния углавен съд в Хага, който към този момент издаде заповед за арест за съветския президент Владимир Путин.

В отчета на специалистите от " Мобилния екип за правдивост ", финансиран от Европейски Съюз и от Съединени американски щати, са оценени 320 случая и свидетелски разкази от 35 места в Херсонска област. В 43 % от разказите на жертви се загатват практики на мъчения в центровете за задържане, като половото принуждение е честа тактичност, наложена им от съветските охранители.

" Истинският мащаб на съветските военни закононарушения остава незнаен. Но ние можем да кажем сигурно, че психическите последици от тези жестоки закононарушения върху украинския народ ще останат вкоренени в създанието на хората в идните години ", споделя Анна Микитенко, почитан юридически съветник в " Глоубъл райтс къмплайънс ".

Най-малко 36 разпитани жертви от прокурорите са загатнали за мъчения с електрически ток по време на разпитите, неведнъж в региона на гениталиите. Една от жертвите е била заставена да гледа изнасилването на друга. На мъчения са били подлагани най-често арестувани военни, само че също и членове на правоприлагащите органи, доброволци, деятели, общински водачи, медици и учители. Техниките на мъчения включвали най-често задушаване, симулация на давене, побоища, закани за обезчестяване.

" Всичко разказано навежда на мисълта, че проектът на Путин да унищожи украинската еднаквост включва редица закононарушения, напомнящи геноцид ", съобщи английският правист Уейн Джордаш, който е началник на екипа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР