Голям брой болни в Пернишка област, София, Пловдив, Благоевград, Стара

...
Голям брой болни в Пернишка област, София, Пловдив, Благоевград, Стара
Коментари Харесай

Иде епидемия от грип, удря младите

Голям брой заболели в Пернишка област, София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Габрово


Грипна зараза връхлита страната поради извънредно динамичното време през януари. От през вчерашния ден публично бе оповестена зараза в Пернишка област, а висока заболеваемост означават районните здравни инспекции в София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Габрово и София – област.

Най-засегнати са децата във възрастовите групи до 4-годишна възраст, както и подрастващите до 14 година По думите на експертите заболяването идва ненадейно, а признаците са остра суха кашлица, температура, хрема и болки в мускулите и ставите и изнемощялост.

На територията на Перник и цялата област до второ разпореждане към този момент са прекратени детските и женските съвещания, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. От Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в региона са разпоредили на шефовете на лечебните заведения при нужда да обезпечат спомагателни кревати за вътрешните отделения на съответните структури. Дните 15, 16 и 17 януари са оповестени за неучебни.

Пловдив е на прага на грипна зараза, откакто броят на засегнатите от остри респираторни болести доближи 121 на 10 000 души при междинна заболеваемост за страната от 118. Наблюденията на лекарите и тук удостоверяват, че най-потърпевши от грипа са децата и младежите.

За да се ограничи разпространяването на болестта от здравната ревизия дадоха инструкции да бъдат прекъснати детските и женските съвещания и профилактичните прегледи и имунизациите. В детските ясли и градини би трябвало да бъдат бдителни и да не позволяват заболели деца и личен състав, а в учебните заведения би трябвало да се проветрява и да се дезинфекцира по-често.

Ако броят на жертвите на грипа не намалее в идващите дни и опашките от кихащи и кашлящи пред лекарските кабинети не оредеят, идната стъпка е оповестяването на грипна зараза и в Пловдив.

Близо 500 пък са болните във Варна с диагноза ОРЗ /остри респираторни заболявания/ за миналата седмица, против 307 за миналата, оповестиха от локалното РЗИ. За лекуване с грип в инфекциозната клиника на УМБАЛ “Св. Марина ” са постъпили 12 пациенти. С затруднения от ОРЗ са 43 лица – 33 бронхита и 10 пневмонии. Още предходната седмица стана ясно, че има потвърдени случаи на болни от грипен вирус вид “Хонконг ”. В идната седмица ще се прави разбор на ситуацията, съгласно който ще се вземат ограничения, прецизираха от РЗИ – Варна.

Медиците поучават всички, които почувстват някои от признаците и те не утихнат в границите на първите 24 часа, наложително да посетят персоналния си доктор.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР