Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор

...
Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор
Коментари Харесай

Министър Шишков: Състоянието на пътищата е такова заради начина на възлагане и контрол

Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен бранш е в метода на възлагане и надзор  на строителството на пътищата. Това сподели в изявление за БНР министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков. Той уточни, че не си е правил разбор " коя компания къде по какъв начин е строила, но резултатите са едни и същи " на всички места.

" Във всеки от въпросите прозира изключителна безнаказаност в ръководството на страната " в интервала 2019- 2021 година, счита той. Според Шишков трябва да има по-голям надзор , " с цел да знае някой, че когато реши да си затвори очите, постоянно може да носи отговорност ". Регионалният министър още веднъж подчертава върху " голямото количество противозаконни поправки по пътищата у нас ".нЗа 31 от проверяваните пътища  е имало " подготвени за утвърждение планове, с цел да бъдат направени както би трябвало по закон, само че това не се е случило ", заяви Шишков. 

Запитан би трябвало ли да има нормативни промени, с цел да не се стига до продобиване на социална поръчка на най-ниска цена, което е всеобща процедура, Иван Шишков уточни, че законодателството и сега дава опцията  на възложителя да прави публични поръчки с критерии, които включват освен най-ниската цена . 

" Темата с инхауса докара до един капан, в който попадна освен страната, попаднаха и самите строители . Те в един миг стартират да недоволстват и да не желаят да строят на старите цени, обаче са взели задатъци ", разяснява Иван Шишков в предаването " Преди всички ".​ Проверките  и на северната скоростна дъга, и на Автомагистрала " Тракия " бяха подбудени от неприятното им положение, посочи арх. Шишков. 

Когато за седма-осма година от стартирането в употреба на магистралите  те са в такова неприятно положение и очевидно се нуждаят от главен ремонт, а не от настоящ , е редно да се вършат такива инспекции, настоя министърът на районното развиване и благоустройството.  

" Състоянието на нашите пътища е такова не тъй като не се подържат , а тъй като сме ги строили и ремонтирали по този метод в годините обратно ", добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР