Големият пожар в Сакар планина е поставен под контрол. Огнището

...
Големият пожар в Сакар планина е поставен под контрол. Огнището
Коментари Харесай

Пожарът в Сакар е под контрол, но е увеличил площта си на 15 000 декара

Големият пожар в Сакар планина е подложен под надзор. Огнището обаче разшири площта си от 10 000 до 15 000 декара. От тях горският фонд е 7000 декара, заяви на брифинг регионалният шеф на Хасково Гинка Райчева, представена от Българска телеграфна агенция.

Пожарът бушува от предходната събота в ранния следобяд и обхвана площи в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Младиново, Момково и любимецкото Васково.

Снощи към 23:00 часа се е запалила борова гора. Вятърът сменял посоките си, огънят е излизал и на пътя Пъстрогор - Младиново, само че е бил овладян от екипите, разясни Райчева. И през днешния ден огнеборците не престават работата си по гасенето с наличните сили - 15 команди пожарникари, три автомобила на лесничейството, шестима души доброволци от Свиленград и 20 души от локалното население. Община Свиленград е осигурила две водоноски, оказват помощ и две тежки верижни машини.

Заради размерите на огнената буря през вчерашния ден кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев разгласи бедствено състояние. Засега хората и техниката са задоволителни, разяснява Райчева. Няма потребност от повече техника, тъй като тя не може да влезе на пресечения терен, уточни тя. На репортерски въпрос регионалният шеф отговори, че към този момент няма информация за хода на следствието на аргументите за пожара, който по първична информация е тръгнал от пасбище в землището на село Младиново.

Райчева напомни още, че през вчерашния ден е издала заповед за забрана на всевъзможни лесотехнически и аграрни действия на територията на региона. За изключително неприемливи се считат дейностите по почистването на стърнища, пасища, ливади и горски територии. Органите на Министерство на вътрешните работи ще наблюдават за осъществяването на нареждането, а законът планува наказания при неспазването му, предизвести тя.      
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР